Vitlöksspäckad lammstek med potatisgratäng och rödvinskokt rödlök

2 tim Huvudrätt Middag
Vitlöksspäckad lammstek med potatisgratäng och rödvinskokt rödlök

En klassisk lammstek är uppskattad bjudmat. Potatisgratängen med jordärtskockor är lättlagad och blir extra krämig när man först kokar den på spisen.

  • Arla
  • Recept & mat
  • Vitlöksspäckad lammstek med potatisgratäng och rödvinskokt rödlök

Ingredienser

Benfri lammstek
1 kg
Salt
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
Hel vitlök
1
Hackad färsk rosmarin
2 msk
Hackad färsk timjan
2 msk

Gratäng

Mjölig potatis
600 g
Jordärtskockor
400 g
Gul lök
1
4 dl
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
1½ dl

Rödvinskokt rödlök

Rödlökar
3
1 msk
Rödvin
3 dl
Flytande honung
2 msk
Kalvfond
1 msk
Kvist färsk rosmarin
1

Till servering:

Färsk haricots verts
300 g

Gör så här

  • Börja med gratängen.
  • Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Skala och finhacka löken.
  • Blanda med grädde, salt och peppar i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 20 min.
  • Lägg allt i en ugnssäker form. Strö över riven ost vid gratinering.
  • Sätt ugnen på 125° eller 100° varmluft.
  • Salta, peppra och krydda steken med örtkryddor.
  • Dela vitlöken mitt itu med skalet på. Tryck ut 6 st vitlöksklyftor och stick in dem lite utspritt i steken.
  • Lägg steken i en ugnssäker form med resterande vitlök runtom. Stek i nedre delen av ugnen till 58° innertemperatur, ca 1 tim och 20 min.
  • Ta ut köttet, täck det med folie och låt det vila ca 30 min. Höj temperaturen till 225° eller 200° varmluft.
  • Tillaga gratängen i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min.
  • Skala och skär rödlöken i klyftor. Fräs den mjuk på medelvärme i smör i en stekpanna.
  • Tillsätt övriga ingredienser och koka ca 10 min tills hälften av rödvinet kokat in. Häll ned lammskyn från formen och smaka av med salt och peppar.
  • Skiva köttet tunt och servera med gratängen, rödlöken och gärna kokta haricots verts.
Klart!

Näringsvärden, per port inkl tillbehör

Energi:

730 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 42 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 42 g
https://www.arla.se/recept/vitloksspackad-lammstek/