Vinägrett
•
En vinägrett lyfter smakerna på salladen. Den går snabbt att röra ihop, och du kan smaksätta den på en rad olika sätt. Den håller sig i många dagar i kylen, så passa på att dubbla receptet när du ändå håller på!
Carolina Soudah
Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat
Gör så här
Citronette får du om du byter ut vinägern mot pressad citronsaft.
Asiatisk vinägrett får du om du byter ½ msk olja mot sesamolja och vinägern mot limejuice. Byt saltet mot ½ msk japansk soja och smaksätt med 1 tsk finriven färsk ingefära, 1 tsk flytande honung och 1 tsk rostade sesamfrön.
Ser vinägretterna skurna ut är det bara att vispa ihop dem igen.
Ingredienser
Grundrecept vinägrett:
Olja, oliv- eller rapsolja
|
4 msk |
---|---|
Vinäger, röd-, vit-, sherry- eller balsamvinäger
|
2 msk |
Salt
|
1 krm |
Nymalen svartpeppar
|
½ krm |
Fransk senapsvinägrett:
Fransk senap
|
2 tsk |
---|---|
Honung
|
2 tsk |
Vitlöksklyfta, finriven
|
1 |
Örtvinägrett:
Schalottenlök, finhackad
|
1 |
---|---|
Finhackade färska örter, t ex persilja, basilika och timjan
|
½ dl |
Chilivinägrett:
Färsk röd chili, finhackad eller 2 tsk sambal oelek
|
1 |
---|