Plommontomater med mozzarella och smörrostad vinägrett

Plommontomater med mozzarella och smörrostad vinägrett

60+ min Förrätt
Rostade, blancherade och ugnsbakade plommontomater med mozzarella och smörrostad tomat-och mandelvinägrett.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skär 6 av plommontomaterna i kvartar. Hacka 2 av vitlöksklyftorna. Lägg allt i en långpanna. Klicka ut smöret och ringla över 1 msk olivolja. Lägg på 10 timjankvistar.
  • Rosta i ugnen 25-30 min. Tomaterna ska bli mjuka och få färg. Pressa tomaterna genom en sil. Smaka av vätskan med salt, peppar och sherryvinäger.
  • Sänk värmen i ugnen till 90°.
  • Skålla och skala 2 plommontomater. Dela dem och ta ur kärnhusen. Skär tomaterna i filéer och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Strö över lite salt och socker lägg på 10 timjankvistar och 1 skivad vitlöksklyfta. Ringla över ½ msk olivolja.
  • Torka dem i ugnen, ca 2 tim. Låt svalna och skär dem i bitar. Hacka kärnhusen och rör ner i den rostade tomatvinägretten.
  • Skär körsbärstomaterna i mindre bitar. Blanda med salladslöken, lite salt och socker samt olivolja.
  • Täck botten på tallrikar med tomatvinägretten. Toppa med bitar av mozzarella, körsbärstomater, torkade tomater och hackad mandel.
Klart!
Energi:

435 kcal

Protein: 12 g
Kolhydrater: 10 g
Fett: 38 g

Ingredienser

Plommontomater
10
Vitlöksklyftor
3
100 g
Olivolja
1½ msk
Färsk timjan
20 kvistar
Sherryvinäger
2 msk
Hackad mandel, gärna marcona
½ dl
Salt och peppar
Strösocker
Körsbärstomater, olika färger
200 g
Strimlad salladslök
1
Salt
Strösocker
Olivolja
Mozzarella
200 g