Plommontomater med mozzarella och smörrostad vinägrett

Plommontomater med mozzarella och smörrostad vinägrett

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(0 st)

60+ min

Rostade, blancherade och ugnsbakade plommontomater med mozzarella och smörrostad tomat-och mandelvinägrett.

Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 4 port

  • 10 plommontomater
  • 3 vitlöksklyftor
  • 100 g Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • 1½ msk olivolja
  • 20 kvistar färsk timjan
  • 2 msk sherryvinäger
  • ½ dl hackad mandel, gärna marcona
  • salt och peppar
  • strösocker
  • 200 g körsbärstomater, olika färger
  • 1 strimlad salladslök
  • salt
  • strösocker
  • olivolja
  • 200 g mozzarella

Gör så här

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Skär 6 av plommontomaterna i kvartar. Hacka 2 av vitlöksklyftorna. Lägg allt i en långpanna. Klicka ut smöret och ringla över 1 msk olivolja. Lägg på 10 timjankvistar. Rosta i ugnen 25-30 min. Tomaterna ska bli mjuka och få färg. Pressa tomaterna genom en sil. Smaka av vätskan med salt, peppar och sherryvinäger. Riv 2 av plommontomaterna grovt, lägg i en sil och låt rinna av. Blanda tomaterna med lite hackad mandel och den rostade tomatvinägretten. Sänk värmen i ugnen till 90°. Skålla och skala 2 plommontomater. Dela dem och ta ur kärnhusen. Skär tomaterna i filéer och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite salt och socker lägg på 10 timjankvistar och 1 skivad vitlöksklyfta. Ringla över ½ msk olivolja. Torka dem i ugnen, ca 2 tim. Låt svalna och skär dem i bitar. Hacka kärnhusen och rör ner i den rostade tomatvinägretten. Skär körsbärstomaterna i mindre bitar. Blanda med salladslöken, lite salt och socker samt olivolja. Täck botten på tallrikar med tomatvinägretten. Toppa med bitar av mozzarella, körsbärstomater, torkade tomater och hackad mandel.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 435 kcal
  • Protein: 12 g
  • Kolhydrater: 10 g
  • Fett: 38 g

Skriv ut