Vinägrett
Tillbehör
•
En vinägrett lyfter smakerna på salladen. Den går snabbt att röra ihop, och du kan smaksätta den på en rad olika sätt. Den håller sig i många dagar i kylen, så passa på att dubbla receptet när du ändå håller på!
Carolina Soudah
Receptkreatör
Ingredienser
Grundrecept vinägrett:
|
Olja, oliv- eller rapsolja
|
4 msk |
|---|---|
|
Vinäger, röd-, vit-, sherry- eller balsamvinäger
|
2 msk |
|
Salt
|
1 krm |
|
Nymalen svartpeppar
|
½ krm |
Fransk senapsvinägrett:
|
Fransk senap
|
2 tsk |
|---|---|
|
Honung
|
2 tsk |
|
Vitlöksklyfta, finriven
|
1 |
Örtvinägrett:
|
Schalottenlök, finhackad
|
1 |
|---|---|
|
Finhackade färska örter, t ex persilja, basilika och timjan
|
½ dl |
Chilivinägrett:
|
Färsk röd chili, finhackad eller 2 tsk sambal oelek
|
1 |
|---|
Gör så här
Markera receptet som tillagat
Citronette får du om du byter ut vinägern mot pressad citronsaft.
Asiatisk vinägrett får du om du byter ½ msk olja mot sesamolja och vinägern mot limejuice. Byt saltet mot ½ msk japansk soja och smaksätt med 1 tsk finriven färsk ingefära, 1 tsk flytande honung och 1 tsk rostade sesamfrön.
Ser vinägretterna skurna ut är det bara att vispa ihop dem igen.
Näringsvärden, per port
Energi:
146 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 0,3 g |
| Protein: | 1,1 % | 0,4 g |
| Fett: | 86,1 % | 14,2 g |
| Kolhydrater: | 12,8 % | 4,6 g |