Vichyssoise

Frysbar
Vichyssoise

Vichyssoise, även kallad Crème Vichyssoise är en riktigt len potatis- och purjolökssoppa. Den är lätt att laga och smaken är mild och fin. Servera gärna denna soppa med en grov smörgås med ost och mycket skivad röd paprika!

Budget Nytt

Ingredienser

Purjolök
1
1 msk
Mjölig potatis
500 g
Vatten
6 dl
Grönsaksbuljong
1½ tärning
2½ dl
Salt
½ tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm

Till servering:

Smörgåskrasse
1 ask
Danskt rågbröd
4 skivor
8 skivor
Röd paprika
1

Gör så här

  • Ansa och skiva purjolöken. Lägg den i ett durkslag och skölj noga.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en rymlig kastrull. Fräs purjolöken glansig.
  • Skala och skär potatisen i bitar. Lägg potatisen i kastrullen och låt fräsa med någon minut.
  • Häll på vattnet och smula i buljongen. Koka tills potatisen är mjuk, ca 15 min.
  • Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädde under fortsatt mixning. Salta och peppra.
  • Toppa vichyssoise med krasse. Servera med grovt bröd med ost och skivad paprika.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

547 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 6,4 g
Protein: 15,4 g
Kolhydrater: 39,5 g
Fett: 36,6 g
https://www.arla.se/recept/vichyssoise/