Vegogryta med svamp

30 min
Arbetstid: 20 min
Huvudrätt Middag Varmrätt
Vegogryta med svamp

Pumpa är en mångsidig råvara som finns tillgänglig under nästan hela året. Idag kan man få tag på flera olika sorter i välsorterade matbutiker, men de allra vanligaste kanske är muscat och butternut.

Ingredienser

Pumpa eller sötpotatis
1 kg
Svamp t ex ostronskivling
200 g
2 msk
2 dl
Vatten
2 dl
Grönsaksfond
2 tsk
Kikärter à 400 g
1 burk
Rostade pumpakärnor
2 msk
Bladpersilja, hackad
½ dl
Salt och svartpeppar
Bulgur
3 dl

Gör så här

  • Tillaga bulgur enligt anvisning på förpackningen.
  • Skala och skär pumpan i bitar ca 3x3 cm. Strimla svampen tunt. Fräs i en stekgryta i hälften av smör-&rapsoljan tills krispig. Smaka av med lite salt, ta upp och lägg åt sidan.
  • Fräs pumpan i resten av smör-&rapsoljan några min. Tillsätt svamp, crème fraiche, vatten och fond. Koka på svag värme tills pumpan är precis mjuk, ca 5 min.
  • Häll av, skölj och vänd ner kikärterna i grytan. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Toppa med pumpakärnor och persilja. Servera med bulgur.
Markera receptet som tillagat

Pumpan kan bytas ut mot valfria rotsaker, t ex sötpotatis, palsternacka eller morot.

Näringsvärden, per port

Energi:

460 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 13,5 g
Protein: 15,5 % 17,6 g
Fett: 31,5 % 16,4 g
Kolhydrater: 53 % 59,9 g
https://www.arla.se/recept/vegogryta-med-svamp/