Vaniljglass med chokladsås

1 tim 20 min Dessert Efterrätt
Vaniljglass med chokladsås

Hemgjord glass är godast och med den här chokladsåsen blir det en riktigt lyxig dessert. Prova att ha i en knivsudd salt när du kokar chokladsåsen, det lyfter smaken chokladsmaken lite extra.

Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Ingredienser

3½ dl
Vaniljstång
1
Glykossirap
1 msk
Äggulor
6
Strösocker
2½ dl
1½ dl

Chokladsås:

Strösocker
2½ dl
Kakao
1 dl
2½ dl
2 msk

Gör så här

Vaniljglass:

  • Häll mjölken i en kastrull.
  • Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Lägg frön och stång i kastrullen och tillsätt glykossirap.
  • Koka upp och dra av från värmen, låt svalna något. Ta upp vaniljstången.
  • Vispa äggulor och socker pösigt. Rör ner i mjölken och sjud under konstant vispning tills det tjocknar lite och har en temperatur på ca 80°.
  • Häll över i en bunke och låt kallna. Rör ner den syrade grädden.
  • Kör i glassmaskin till krämig konsistens.

Chokladsås:

  • Blanda socker, kakao och syrad grädde. Koka upp och låt sjuda ca 5 min.
  • Rör ner smöret och servera varm eller kall till glassen.
Klart!
https://www.arla.se/recept/vaniljglass-med-chokladsas/