Ugnsstekt lammbringa med rostade morötter och rosmarin

Ugnsstekt lammbringa med rostade morötter och rosmarin

60+ min Huvudrätt
Härlig lammbringa som blir smältande mör och får ett krispigt skinn när den långlagas i ugnen. Dessutom får du en smakrik örtsky på köpet. Receptet är skapat av Tommy Myllymäki, Årets kock 2007.
https://www.arla.se/recept/ugnsstekt-lammbringa-med-rostade-morotter-och-rosmarin/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Putsa ev köttet. Salta och lägg det med utsidan ner på en skärbräda.
  • Krydda köttet med salt och rosmarin och rulla till en fast rulle. Bind ihop det med steksnöre. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i ugnen 1 tim.
  • Häll buljongen i formen och tillsätt lagerblad och rosmarinkvistar. Fortsätt tillagningen ca 30 min. Ös då och då med skyn.
  • Låt lammet vila under folie ca 15 min och spara skyn.
  • Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa den genom en potatispress.
  • Värm grädden och mjölken. Blanda potatisen med smör och gräddmjölk. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med mjölk.
  • Skala och skär morötterna i stavar. Stek dem gyllene på medelvärme i smör i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt oliver och rosmarin samt lite sky från lammet.
  • Sila ner skyn i en kastrull och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  • Skiva köttet.
  • Servera med potatispuré, morötter och sky. Garnera ev med färska örter.
Klart!

Låt gärna de stekta morötterna rostas i ugnen bredvid köttet de sista 10 minuterna.

Energi:

975 kcal

Protein: 48 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 72 g

Ingredienser

Lammbringa, ca 1 kg
1
Salt
1 tsk
Hackad färsk rosmarin
3 msk
Köttbuljong
3 dl
Lagerblad
2
Färsk rosmarin
2 kvistar
Potatispuré
Mjölig potatis
750 g
1 dl
1 dl
50 g
Salt och peppar
Rostade morötter:
Morot, gärna olika färger
600 g
Svarta oliver
3 dl
Hackad färsk rosmarin
1 msk