Lammstek med ben

Lammstek med ben

60+ min Huvudrätt
Lammstek med ben blir lite saftigare och får mer smak. Extra gott blir det med klassiska smaker som citron, timjan och vitlök. Servera gärna med solrospotatis och gräddstuvad purjolök.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lammstek-med-ben/

Gör så här

Lammstek:
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skala vitlöksklyftorna. Dela 2 klyftor i 8 långa bitar, finhacka resten. Stick djupa hål i steken och tryck ner vitlöksbitarna.
  • Rör ihop smör, honung, hackad vitlök, citronskal och timjan.
  • Salta och peppra köttet runt om. Bred på smörblandningen. Lägg köttet på ett galler i en långpanna. Stek i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Sänk värmen till 125°.
  • Stek ytterligare ca 2 tim tills köttets innertemperatur är 60-65°. Låt vila 15-20 min före servering.
Gräddstuvad purjolök:
  • Ansa och skölj purjolökarna. Skär dem i 3-4 cm långa bitar och fräs i smör-&rapsolja i en stor kastrull.
  • Häll på grädde. Salta och peppra. Låt koka på svag värme utan lock 5-7 min.
  • Smaka av med citronsaft och dragon.
Rostad potatis med solrosfrön:
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Tvätta och skiva potatisen tunt. Plocka rosmarinkvistarna.
  • Lägg potatis och rosmarin i en ugnssäker form. Tillsätt smör-&rapsolja, salt och peppar. Tillaga i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Strö över solroskärnorna och tillaga ytterligare ca 10 min.
  • Skär skivor av lammsteken och servera med rostad potatis och stuvad purjolök.
Klart!
Energi:

185 kcal

Protein: 24 g
Kolhydrater: 2 g
Fett: 9 g

Ingredienser

Lammstek med ben
2 kg
Vitlöksklyftor
4
50 g
Honung
1 msk
Citron
rivet skal av 1
Hackad färsk timjan
2 msk
Salt
2 tsk
Svartpeppar
2 krm
Gräddstuvad purjolök:
Purjolökar, ca 800 g
4
2 msk
4 dl
Salt
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
Pressad citron
2 tsk
Hackad färsk dragon
2 msk
Rostad potatis med solrosfrön:
Delikatesspotatis
1½ kg
Färsk rosmarin
2 krukor
4 msk
Flingsalt
½ msk
Svartpeppar
2 krm
Solrosfrön
1 dl