Moussaka med potatis

1 tim Middag
Frysbar
Moussaka med potatis

Moussaka med potatis är ett mumsigt recept att bjuda på till helgmiddag. Varva råstekt potatis med oreganodoftande lammfärssås och krämig mornaysås. Avsluta med ett lager riven gruyère och gratinera tills gyllene. Servera moussaka med krispiga grönsaker och oliver.

Nytt

Ingredienser

Lammfärssås:

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
1 msk
Torkad timjan
1 tsk
Torkad oregano
1 tsk
Lammfärs
500 g
Rött matlagningsvin
½ dl
Tomatpuré
1 msk
Konserverade körsbärstomater
400 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 tsk

Mornaysås (ostsås):

25 g
Vetemjöl
½ dl
5 dl
Äggulor
2
Falbygdens® Gruyère
150 g
Salt
1 krm
Grovmalen svartpeppar
1 krm

Sallad:

Rucola
65 g
Gurka
1
Rädisor
1 knippe
Svarta oliver
1 dl
Olivolja
1 msk
Flingsalt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Börja med köttfärssåsen så den hinner få mycket smak. Skala och finhacka gul lök och vitlök.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter. Stek löken mjuk tillsammans med de torra kryddorna utan att löken tar färg.
  • Tillsätt färsen och stek i ca 3 min. Häll i vinet och tomatpurén och höj värmen något. Låt vinet koka bort i ca 2 min.
  • Häll i de konserverade tomaterna och sänk värmen. Låt köttfärsåsen sjuda till krämig konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Skölj potatisen och skär i cm-tjocka skivor.
  • Stek potatisskivorna gyllene i smör- & rapsolja. Låt svalna på en tallrik under tiden som du gör ostsåsen.

Mornaysås (ostsås):

  • Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet.
  • Tillsätt mjölken under konstant vispning. Vispa till en slät och krämig sås. Ta av från värmen.
  • Rör ner äggulor och riven ost (spara ca 1/3 ost till topping). Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Smörj en ugnsform ca 30x20 cm med smör- & rapsolja. Varva stekt potatis med lammfärssås och mornaysås. Avsluta med ett lager mornaysås och strö över den sparade osten.
  • Gratinera mitt i ugnen i 20-25 min. Gör under tiden en sallad.

Sallad:

  • Skölj rucola och lägg upp på ett fat. Skölj och skär gurkan i mindre bitar. Lägg på fatet tillsammans med rädisor och svarta oliver.
  • Ringla över olivolja, salt och svartpeppar.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

606 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 4,5 g
Protein: 29,2 g
Kolhydrater: 28,2 g
Fett: 42 g
https://www.arla.se/recept/moussaka-med-potatis/