Toscakaka

Toscakaka

55 min Mellanmål Efterrätt
Klassisk toscakaka är perfekt att bjuda på till kaffe eller fika. Toscakaka är ett knäckigt, sött och saftigt bakverk som görs på sockerkaksbotten toppad med mandelglasyr. Magiskt gott! Det är dessutom enkelt att svänga ihop en toscakaka när du väntar besök. Tips! Prova att byta mandeln mot t. ex. rostade hasselnötter.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner mjölk och mjölet blandat med bakpulver.
  • Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min.
  • Smält smöret till glasyren i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka på svag värme 1–2 min tills smeten har tjocknat
  • Bred glasyren på kakan och fortsätt grädda i mitten av ugnen 10–15 min. Låt toscakakan stå kvar i formen någon min. Låt svalna.
Klart!

Ingredienser

100 g
Strösocker
2 dl
Ägg
2
1¼ dl
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
1½ tsk
Toscaglasyr:
75 g
Hackad mandel
2 dl
Strösocker
½ dl
Honung
½ dl
Vetemjöl
1½ msk
1½ msk