Kardemummakladdkaka med blåbär och frötosca

Kardemummakladdkaka med blåbär och frötosca

45 min
Går att frysa
En annorlunda kladdkaka smaksatt med vit choklad, kardemumma och citronskal. Själva kakan påminner om en mazarin, fast med frötäcket på toppen blir det mer som en toscakaka. Den perfekta kakan för den som har svårt att välja med andra ord.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kardemummakladdkaka-med-blabar-och-frotosca/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smör och choklad i en kastrull.
  • Blanda ägg och socker i en bunke. Tillsätt chokladblandningen och övriga ingredienser utom blåbär. Blanda.
  • Häll smeten i formen och strö över blåbär. Baka mitt i ugnen ca 15 min. Fortsätt under tiden med frötoscan
Frötosca:
  • Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Tillsätt frön och kärnor. Blanda.
  • Ta ut kakan ur ugnen och häll över toscan. Sätt in i ugnen igen och baka ytterligare ca 10 min.
Klart!

Receptet är skapat av Majken Esse och är ett av bidragen i finalen av Kladdkakeracet 2017.

Energi:

415 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 43 g
Fett: 24 g

Ingredienser

150 g
Ströbröd
Vit choklad
200 g
Ägg
3
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
3 dl
Vaniljsocker
1 msk
Salt
½ tsk
Bakpulver
¼ tsk
Citron
finrivet skal från 1
Malen kardemumma
1 tsk
Frysta blåbär
1 dl
Frötosca:
½ dl
Strösocker
½ dl
Ljus sirap
½ dl
Chiafrön
¼ dl
Sesamfrön
½ dl
Solroskärnor
¼ dl
Pumpakärnor
¼ dl