Toscakaka i långpanna

Efterrätt Fika
Frysbar
Toscakaka i långpanna

Supergod toscakaka i långpanna som är lättbakad och perfekt vid stora kalas. Saftig kaka med ett knaprigt täcke av toscaglasyr med hackad mandel. Extra mumsigt om toscakakan serveras med en klick lättvispad grädde.

Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör

Ingredienser

Kaka:

200 g
1½ dl
Ägg
4
Strösocker
3 dl
Vetemjöl
4 dl
Bakpulver
2 tsk

Toscaglasyr:

200 g
Grovhackad sötmandel (ca 200 g)
4 dl
Strösocker
1½ dl
Ljus sirap
1 dl
Vetemjöl
½ dl
½ dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft. Fodra en långpanna, ca 30 x40 cm med bakplåtspapper.
  • Smält smöret och häll i mjölken, ta från värmen.
  • Vispa ägg och socker ljust och fluffigt.
  • Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggvispet tillsammans med smörblandningen.
  • Häll smeten i långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen i 20–25 min.

Toscaglasyr:

  • Gör toscan medan kakan gräddas: Smält smöret i en kastrull. Hacka nötterna.
  • Rör ner socker, sirap, mjöl och grädde i smöret. Låt koka på svag värme ca 3 min under omrörning tills smeten har tjocknat. Rör ner mandlarna.
  • Bred glasyren på kakan och fortsätt grädda i mitten av ugnen i 10–15 min tills toscan har en fin gyllene färg. Låt toscakakan svalna innan den skärs i bitar.
Klart!

Strö lite flingsalt över toscakakan vid servering, för det där lilla extra!

Näringsvärden, per bit

Energi:

259 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 3 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 16 g
https://www.arla.se/recept/toscakaka-i-langpanna/