Torskrygg med pocherat ägg och vitvinssås

Torskrygg med pocherat ägg och vitvinssås

Huvudrätt
Klassisk fiskrätt med torskrygg i ljuvlig vitvinssås med citron. Såsen kan förberedas. När fisken rimmas blir den fastare i köttet och får mer smak. Sen sjuder du den precis innan servering. Receptet har skapats av Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007.

Gör så här

  • Dela fisken i 4 bitar. Salta dem runt om och låt rimma i kyl ca 1 tim.
  • Skala och finhacka löken. Fräs den på svag värme i 1 msk smör utan att den tar färg. Tillsätt vinet och låt koka ihop till hälften. Häll på buljong och grädde och koka ihop tills ca 5 dl återstår.
  • Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och citronsaft. Vispa eller mixa i resten av smöret precis innan servering.
  • Blanda 1 dl vatten och ättiksprit i en skål. Knäck ner äggen med 30 sek mellanrum. Låt stå 5 min.
  • Koka upp 1 liter vatten med salt. Stjälp ner vätska med äggen i kastrullen. Sjud 3 min. Lyft upp äggen med en hålslev och lägg dem i en skål med isvatten.
  • Koka upp ½ dl vatten i en låg, vid panna. Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud på svag värme under lock ca 5 min.
Klart!
Energi:

720 kcal

Protein: 39 g
Kolhydrater: 36 g
Fett: 46 g

Ingredienser

Torskrygg
600 g
Salt
2 tsk
Vitvinssås:
Schalottenlökar
3
2½ msk
Vitt vin
2 dl
Fiskbuljong eller kycklingbuljong
3 dl
3 dl
Salt
Citron, pressad saft
½
Pocherade ägg:
Vatten
1 dl
Ättiksprit 12%
1 dl
Ägg
4
Vatten
1 liter
Salt
½ msk
Till servering:
Pressad potatisar
Ansjovisfiléer
4
Finhackad färsk gräslök
3 msk