Torskrygg med pocherat ägg och vitvinssås

Torskrygg med pocherat ägg och vitvinssås

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(100 st)

Klassisk fiskrätt med torskrygg i ljuvlig vitvinssås med citron. Såsen kan förberedas. När fisken rimmas blir den fastare i köttet och får mer smak. Sen sjuder du den precis innan servering. Receptet har skapats av Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007.

Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

  • 600 g torskrygg
  • 2 tsk salt

Vitvinssås:

  • 3 schalottenlökar
  • 2½ msk Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong
  • 3 dl Arla® vispgrädde
  • salt
  • saften av ½ citron

Pocherade ägg:

  • 4 ägg
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk ättiksprit 12%
  • 1 tsk salt

Till servering:

  • pressad potatis
  • 4 ansjovisfiléer
  • 3 msk finhackad färsk gräslök

Gör så här

Gör så här

  1. Dela fisken i 4 bitar. Salta dem runt om och låt rimma i kyl ca 1 tim.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den på svag värme i 1 msk smör utan att den tar färg. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka ihop tills ca 5 dl återstår, ca 1 tim.
  3. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och citronsaft. Vispa eller mixa i resten av smöret precis innan servering.
  4. Koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder.
  5. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet. När äggvitan stelnat efter 3-4 min är äggen färdiga. Lyft upp dem med en hålslev.
  6. Koka upp ½ dl vatten i en låg, vid panna. Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud på svag värme under lock ca 5 min.
  7. Koka upp ½ dl vatten i en låg, vid panna. Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud på svag värme under lock ca 5 min.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 720 kcal
  • Protein: 39 g
  • Kolhydrater: 36 g
  • Fett: 46 g

Skriv ut

Källa: