Torskrygg med pocherat ägg och vitvinssås

Torskrygg med pocherat ägg och vitvinssås

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(92 st)

Klassisk fiskrätt med torskrygg i ljuvlig vitvinssås med citron. Såsen kan förberedas. När fisken rimmas blir den fastare i köttet och får mer smak. Sen sjuder du den precis innan servering. Receptet har skapats av Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner
  • 600 g torskrygg
  • 2 tsk salt

Vitvinssås:

Pocherade ägg:

  • 4 ägg
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk ättiksprit 12%
  • 1 tsk salt

Till servering:

  • pressad potatisar
  • 4 ansjovisfiléer
  • 3 msk finhackad färsk gräslök

Gör så här:

Gör så här:

Dela fisken i 4 bitar. Salta dem runt om och låt rimma i kyl ca 1 tim. Skala och finhacka löken. Fräs den på svag värme i 1 msk smör utan att den tar färg. Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka ihop tills ca 5 dl återstår, ca 1 tim. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och citronsaft. Vispa eller mixa i resten av smöret precis innan servering. Koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet. När äggvitan stelnat efter 3-4 min är äggen färdiga. Lyft upp dem med en hålslev. Koka upp ½ dl vatten i en låg, vid panna. Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud på svag värme under lock ca 5 min. Servera fisken med vitvinssås, ägg och pressad potatis. Garnera med ansjovis och gräslök.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 720 kcal
  • Protein: 39 g
  • Kolhydrater: 36 g
  • Fett: 46 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem