Tomatgryta med ägg och pesto

Tomatgryta med ägg och pesto

35 min Huvudrätt
Shakshuka är en äggrätt från mellanöstern där man pocherar ägg i en kryddig tomatsås. Här är en variant med italienska smaker som toppas med mild pesto på svensk ost. Smörstekt bröd är gott att doppa i den goda såsen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/tomatgryta-med-agg-och-pesto/

Gör så här

Pesto:
  • Börja med peston. Rosta pinjenötterna i en torr varm stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan.
  • Skala och finhacka vitlöken och fräs den i lite av oljan i stekpannan. Mixa vitlök, nötter, ost, basilika och resten av oljan till en pesto.
  • Tillsätt mer olja om du vill ha en lösare pesto. Smaka av med svartpeppar.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs löken mjuk i smör-& rapsolja ca 5 min på medelvärme.
  • Höj värmen och tillsätt chili, pizzakrydda och tomatpuré. Fräs 2 min under omröring. Tillsätt tomater och grönsaksbuljong. Låt koka ihop ca 10 min.
  • Smaka av med salt och peppar. Gör gropar i tomatsåsen och knäck ner ett ägg i varje grop. Sjud på medelvärme, ca 15 min tills äggvitan har stelnat.
  • Stek brödet i smör-&rapsolja. Servera grytan med pesto och smörstekt bröd. Strö över färska örter och chili flakes, om du vill ha en hetare gryta.
Klart!
Energi:

505 kcal

Protein: 16 g
Kolhydrater: 27 g
Fett: 36 g

Ingredienser

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Röd chili
1
Pizzakrydda
2 tsk
Tomatpuré
2 msk
Krossade tomater à 400 g
2 burkar
Grönsaksfond eller miso
1 msk
Ägg
4
Salt och svartpeppar
Lantbröd
4 skivor
Chili flakes
Färska örter
Pesto:
Pinjenötter
25 g
Vitlöksklyfta
1
50 g
Färsk basilika
1 kruka
Olivolja
¾ dl
Svartpeppar