Upptäck
Recept & mat
Produkter
Hållbarhet
Om Arla
Arla
Recept & mat
Tjälknöl
Tjälknöl
60+ min
Buffé
Huvudrätt
•
Se kommentarer
Tjälknöl är en norrländsk, lättlagad stek av fryst älgkött som tillagas länge i ugn för att sedan ligga i en lag i många timmar. Jättegott med potatisgratäng!
Andra liknande recept
20 min
Kantarellsås
(101)
10 min
Ramslökspesto på Svecia
(6)
Älggryta
(1)
60+ min
Viltgryta
(154)
1 tim
Tartar på hjortfilé med rostad lökkräm och löjrom
(24)
Fler recept
Provlagat av Arla Mat
Gör så här
Sätt ugnen på 80°.
Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i mitten av ugnen 8–10 tim. Koka upp lagen. Låt kallna.
Lägg det varma köttet i en bunke och häll över lagen. Låt stå kallt minst 5 tim. Torka av köttet och skär tjälknölen i tunna skivor.
Servera med Tranbärssås och potatis.
10 min
Krämig tranbärssås
(50)
Klart!
Tips:
Älgköttet kan bytas ut mot fryst benfritt hjort- eller nötkött.
Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör
Energi:
150 kcal
Protein:
30 g
Kolhydrater:
1 g
Fett:
3 g
Ingredienser
Fryst benfritt älgkött
1 kg
Lag:
Vatten
1 liter
Salt
1 dl
Strösocker
2 tsk
Färska örter
1 dl
Andra liknande recept
20 min
Kantarellsås
(101)
10 min
Ramslökspesto på Svecia
(6)
Älggryta
(1)
60+ min
Viltgryta
(154)
1 tim
Tartar på hjortfilé med rostad lökkräm och löjrom
(24)
20 min
Viltkyckling med enbär
(233)
30 min
Vild köttfärssås
(84)
Älgstek i ugn
(55)
30 min
Vilda järpar i panna
(79)
1 tim
Viltskavskebab i libabröd
(5)
Fler recept
Arlakadabra – pyssel och kul
Falbygdens ost – ostbutik med hemleverans
Arla Mat – receptapp
Nyhetsbrev
Arlas webbshop
Konsumentforum