Tartar på hjortfilé med rostad lökkräm och löjrom

Tartar på hjortfilé med rostad lökkräm och löjrom

1 tim
Allt viltkött får ett lyft av korianderfrön. Hacka hjortköttet till tartaren för bästa smak. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.
Filip Fastén
Filip Fastén Årets kock 2014
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skala löken. Dela hälften av löken i stora bitar och lägg i folie tillsammans med 2 msk smör. Baka i ugnen ca 40 min.
  • Mixa löken till en slät kräm och blanda med smetana, citronsaft och ½ tsk salt.
  • Skär resten av löken i tunna ringar och blanda med ättika och socker.
  • Bryn resten av smöret.
  • Putsa köttet och gnid in det med olja, korianderfrön och resterande salt. Halstra köttet runtom i en varm stekpanna, låt svalna.
  • Hacka köttet, blanda med ca 2 msk av det brynta smöret och smaka av ev med salt.
  • Lägg upp köttet på tallrikar tillsammans med lökkräm och syrad lök.
  • Toppa med löjrom och klippt krasse.
  • Ringla över resten av det brynta smöret och servera direkt.
Klart!
Energi:

305 kcal

Protein: 13 g
Kolhydrater: 2 g
Fett: 28 g
Video
Brynt smör – så gör du

Gör ett perfekt brynt smör tillsammans med stjärnkocken Andreas Hedlund. Ett gott brynt smör har en karamelliserad och nötig smak som förhöjer nästan all mat och smakar magiskt ihop med allt från torsk, till glass och sockerkaka.

Ingredienser

Hjortytterfilé
200 g
Schalottenlökar
4
100 g
2 msk
Pressad citron
1 tsk
Salt
1 tsk
Ättiksprit 12%
1½ msk
Strösocker
1½ msk
Rapsolja
1 msk
Korianderfrön
1 msk
Löjrom
20 g
Krasse
½ ask