Tarteletter

Efterrätt Fika
Tarteletter

Alldeles underbart spröda tarteletter fyllda med färskostmousse och toppade med bär och ätbara blommar. Tarteletterna kan också fyllas med t ex lemon curd och toppas med italiensk maräng, eller varför inte en chokladmousse och hallon. Lyxigt, vackert och ljuvligt gott!

Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör

Ingredienser

Botten:

Vetemjöl
3 dl
Mandelmjöl
½ dl
135 g
Florsocker
1 dl
Salt
1 krm
Äggula
1

Färskostmousse:

1½ dl
150 g
½ dl
Florsocker
1 dl
Vaniljpulver
1 krm

Garnering:

Blandade färska bär
Ätbara blommor eller t ex mynta

Gör så här

  • Hacka samman vetemjöl, mandelmjöl, smör, florsocker och salt till en smulig massa i en matberedare eller för hand. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Platta till degen och svep in i plastfilm. Låt vila i kylen ca 30 min.
  • Dela degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit ca 3 mm tunn. Klä tartelettformar, ca 10 cm i diameter och gärna med lös botten, med mördegen. Skär av degen som kommer över kanten med en liten kniv. Ta vara på överbliven deg och använd till de sista 2 formarna. Låt tarteletterna stå i frysen minst 1 tim.
  • Värm ugnen till 200°.
  • Nagga botten på tarteletterna och grädda mitt i ugnen i 8–10 min till fin färg. Låt kallna i formarna.

Färskostmousse:

  • Vispa grädden fluffig men inte hård. Ställ i kylen så länge.
  • Vispa ihop färskost, crème fraiche, florsocker och vaniljpulver med elvisp till en fast kräm.
  • Vänd försiktigt ner den vispade grädden så det blandas ordentligt. Lägg ev i spritspåse.

Servering:

  • Ta tarteletterna ur sina formar. Spritsa eller bred ut moussen i tartelettskalen. Toppa med bär, ev ätbara blommor eller örter och servera genast.
Klart!

Näringsvärden, per styck exkl. garnering

Energi:

357 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 26 g
https://www.arla.se/recept/tarteletter/