Tarteletter

Tarteletter

Fika Efterrätt
Alldeles underbart spröda tarteletter fyllda med färskostmousse och toppade med bär och ätbara blommar. Tarteletterna kan också fyllas med t ex lemon curd och toppas med italiensk maräng, eller varför inte en chokladmousse och hallon. Lyxigt, vackert och ljuvligt gott!
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/tarteletter/

Gör så här

  • Hacka samman vetemjöl, mandelmjöl, smör, florsocker och salt till en smulig massa i en matberedare eller för hand. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Platta till degen och svep in i plastfilm. Låt vila i kylen ca 30 min.
  • Dela degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit ca 3 mm tunn. Klä tartelettformar, ca 10 cm i diameter och gärna med lös botten, med mördegen. Skär av degen som kommer över kanten med en liten kniv. Ta vara på överbliven deg och använd till de sista 2 formarna. Låt tarteletterna stå i frysen minst 1 tim.
  • Värm ugnen till 200°.
  • Nagga botten på tarteletterna och grädda mitt i ugnen i 8–10 min till fin färg. Låt kallna i formarna.
Färskostmousse:
  • Vispa grädden fluffig men inte hård. Ställ i kylen så länge.
  • Vispa ihop färskost, crème fraiche, florsocker och vaniljpulver med elvisp till en fast kräm.
  • Vänd försiktigt ner den vispade grädden så det blandas ordentligt. Lägg ev i spritspåse.
Servering:
  • Ta tarteletterna ur sina formar. Spritsa eller bred ut moussen i tartelettskalen. Toppa med bär, ev ätbara blommor eller örter och servera genast.
Klart!
Energi:

357 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 26 g

Ingredienser

Botten:
Vetemjöl
3 dl
Mandelmjöl
½ dl
135 g
Florsocker
1 dl
Salt
1 krm
Äggula
1
Färskostmousse:
1½ dl
150 g
½ dl
Florsocker
1 dl
Vaniljpulver
1 krm
Garnering:
Blandade färska bär
Ätbara blommor eller t ex mynta