Att koka sin egen svartvinbärsgelé är inte alls svårt. Det är så lyxigt att servera hemmagjord svartvinbärsgelé till höstens köttgrytor. Var noga med att burken som du häller upp gelén i är helt ren, helst stereliserad, för att förlänga hållbarheten.
Lägg i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp och låt koka ca 5 min.
Mosa sedan bären med en ballongvisp eller träslev.
Sila bären genom silduk eller kaffefilter. Tryck till så du får ut så mycket vätska som möjligt från bären.
Mät upp saften så du vet hur mycket socker du ska använda. Det ska vara 1 dl socker per dl saft.
Koka upp saft och socker i en ren kastrull. Skumma av och häll upp i steriliserad burk.
Låt svartvinbärsgelén svalna innan du sätter på locket.
Förvara svartvinbärsgelé i kylen.
Klart!
Fär att sterelisera burkar gör du såhär: Blanda 2 dl kokhett vatten och med 2 tsk natriumbensoat. Häll i blandningen i burken och sätt på locket. Skaka burken ordentligt.