Svartsoppa

3 tim
Arbetstid: 1 tim 30 min
Förrätt Huvudrätt
Svartsoppa

Tillhör du en av de som firar Mårtensafton? Då måste du testa denna svartsoppa som förrätt till nästa gåsmiddag! En delikat soppa gjord på buljong, gåskrås- och blod, smaksatt med bland annat lagerblad, kryddpeppar och madeira. Servera med smörstekta äppelklyftor och katrinplommon.

Nytt

Ingredienser

Buljong:

Krås från en gås (hjärta, hals, mage)
1
Vatten
2½ liter
Salt
2½ tsk
Kryddpepparkorn
8
Vitpepparkorn
6
Kryddnejlikor
4
Lagerblad
4

Svartsoppa:

Gåsblod eller grisblod
5 dl
Vetemjöl
1 dl
Rödvinsvinäger
1 msk
Madeira eller sherry
1 dl
Konjak
2 msk
Salt
2 tsk
Strösocker
1 tsk

Tillbehör:

Äpplen
3
1 msk
Katrinplommon
200 g
Bladpersilja
1 kruka

Gör så här

Buljong:

  • Skölj kråset under rinnande vatten. Lägg i en stor kastrull tillsammans med kallt vatten och salt.
  • Koka upp och skumma av. Tillsätt kryddpeppar, vitpeppar, kryddnejlikor och lagerblad. Sjud på låg värme under lock i 1,5 timme.
  • Sila ner buljongen i en ny kastrull. Spara kråset och låt svalna. Skär sedan ner kråset i mindre bitar.

Svartsoppa:

  • Sila gåsblodet genom en finmaskig sil. Vispa ihop blodet med vetemjöl tills det är klumpfritt.
  • Koka upp buljongen i en stor kastrull och tillsätt sedan blod- och mjölblandningen under kraftig vispning. Sjud soppan under konstant omrörning i ca 5 min.
  • Smaksätt soppan med vinäger, madeira, konjak, salt och socker.

Tillbehör:

  • Hetta upp en stekpanna med smör. Skala och skär äpplena i jämnstora klyftor. Stek gyllene i smöret.
  • Lägg katrinplommonen i en kastrull med vatten och koka upp. Låt koka i ca 3 min, häll sedan av genom en finmaskig sil.
  • Arrangera äppleklyftor, katrinplommon och gåskråsbitar i djupa tallrikar. Slå över soppan och toppa med hackad persilja.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

208 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 2,8 g
Protein: 28,6 % 14,6 g
Fett: 12,8 % 3 g
Kolhydrater: 48,2 % 24,7 g
https://www.arla.se/recept/svartsoppa/