Svamp och rotsaksgryta med kolja och pepparrotscrème

Svamp och rotsaksgryta med kolja och pepparrotscrème

45 min Huvudrätt
Kolja och rotfrukter i säsong och den svamp du har i skafferiet eller i frysen blir här till en mustig och rustik gryta. Använd MSC-certifierad kolja som finns på WWFs gröna lista.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/svamp--och-rotsaksgryta-med-kolja-och-pepparrotscreme/

Gör så här

  • Börja med pepparrotscrèmen. Blanda samman crème fraiche, pepparrot och citron. Smaka av med salt och vitpeppar och ställ kallt.
  • Skala och skär jordärtskockor och potatis i ½ cm tjocka skivor. Skala och skär löken i ringar.
  • Stek jordärtskockorna i 1 msk smör ca 5 min i en gryta. Tillsätt potatis och lök mot slutet.
  • Stek svampen i resten av smöret i en stekpanna och lägg över i grytan. Tillsätt vin, kantarellfond och vatten. Låt koka 5-10 min. Smaka av med salt och peppar och strö över persilja.
  • Koka upp 3-4 dl vatten, salt, lagerblad och peppar en låg vid kastrull eller panna. Lägg i fisken och låt den sjuda 2-3 min.
  • Servera fisken i djup tallrik med svamp- och rotsaksgrytan. Toppa med pepparrotscrème.
Klart!
Energi:

505 kcal

Protein: 35 g
Kolhydrater: 36 g
Fett: 24 g

Ingredienser

Koljafilé
600 g
Salt
1 tsk
Lagerblad
1
Vitpepparkorn
8
Jordärtskockor
400 g
Potatis
400 g
Liten gul lök
1
2 msk
Svampar valfri mängd och sort
Vitt vin
2 dl
Kantarellfond
1 msk
Vatten
6 dl
Salt
Vitpeppar
Hackad färsk persilja
1 dl
Pepparrotscrème:
2 dl
Riven pepparrot
2 msk
Citron
rivet skal och saft av ½
Salt
Vitpeppar