Surdeg

Surdeg

Med surdeg och lite tålamod blir brödet både nyttigt och gott.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • När man bakar med surdeg kan man minska jästmängden till hälften eftersom surdegen innehåller jästsvampar. Degen som man gör av mjöl och vatten bildar också mjölksyrabakterier som gör att brödet blir extra saftigt och smakrikt. Surdegen behöver värme för att komma igång och bli aktiv, så låt den stå framme på köksbänken under lampor, nära ett element eller på ett golv med värmeslingor. När surdegen ska vila förvarar man den däremot kallt i kyl eller frys. Matar man sin surdeg varje vecka kan den leva i evigheter.
  • Dag 1:1 dl ljummet vatten, ca 40° 1 dl grovt rågmjöl Blanda vatten och mjöl i en stor bunke. Täck med plast eller bakduk.
  • Låt stå varmt och dragfritt i 3 dagar Dag 2:Rör om. Dag 3:Rör om.
  • Dag 4:Tillsätt 5 dl ljummet vatten, ca 40° och 5 dl grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg.
  • Låt stå ett dygn till.
  • Dag 5: Surdegen är klar! Använd ett favoritrecept och blanda ner 1 ½ dl surdeg och ca 25 g jäst i en deg på 5-6 dl vätska.
  • Förvara resten i kyl eller frys.
  • När du vill baka tar du fram 1 ½ dl surdeg ca 1 dygn i förväg och väcker den i rumstemperatur.
Håll liv i surdegen:
  • När man förvarar surdegen i kylskåp måste man ge den ny näring varje vecka.
  • Ta bort en del av surdegen, ca 1 ½ dl ska vara kvar, baka med den, ge bort eller frys in den.
  • Tillsätt 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten till degen som är kvar.
  • Låt den stå i ytterligare 5 dagar, gör om proceduren och den lever i evigheter.
Frys in surdegen:
  • Lägg surdegen i påsar eller burkar à ca 1 ½ dl och frys in. I frysen håller surdegen ca 1 år.
  • Tina surdegen i rumstemperatur och liva upp den med 1 msk mjöl och 1 msk ljummet vatten.
  • Låt den stå varmt tills den börjar bubbla.
  • När du bara har en förpackning kvar, använd den som om det vore dag 4 – se ovan!.
Serveringsförslag:

Nu är du klar med din surdeg – testa vårt recept på surdegsbröd!

Surdegsbröd
Budget
60+ min
Surdegsbröd
(13)
Klart!

Ingredienser

Dag 1:
Ljummet vatten ca 40°
1 dl
Grovt rågmjöl
1 dl
Dag 4:
Ljummet vatten ca 40°
5 dl
Grovt rågmjöl
5 dl