Surdegsbröd

Surdegsbröd

60+ min Buffé Mellanmål Frukost
Att ha bakat sitt eget surdegsbröd är ren och skär lycka! Man kan använda köpt surdeg eller din egna, om du har en på gång. Här används en liten mängd jäst för att säkerställa resultatet. Men har du en livlig surdeg behövs inte det. Använd ekologiskt mjöl för bästa resultat.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/surdegsbrod/

Gör så här

Dag 1:
  • Blanda surdeg, vatten och mjöl till en jämn smet. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur 6-8 tim.
Dag 2:
  • Blanda surdegen med resterande ingredienser utom salt i en bunke. Arbeta till en fin deg på låg hastighet i maskin, ca 5 min. Tillsätt saltet, öka hastigheten och arbeta degen ytterligare ca 3 min.
  • Täck bunken med plast eller lägg degen i en lätt oljad plastlåda och låt jäsa på varm plats, gärna 24° ca 1 tim.
  • Ta tag i degens ena kant och drag upp degen och vik över. Det görs lättast med blöt hand. Gör det runt hela degen, ca 4 vikningar. Jäs 30 min och vik igen. Jäs ytterligare 30 min och vik degen en sista gång. Låt jäsa på varm plats ca 1 ½ tim.
  • Ta upp degen på mjölad bänk. Drag ut degen med mjölade händer och vik in kanterna mot mitten från alla sidor till ett "paket. Se till att degen är ordentligt mjölad. Lägg degen med skarven nedåt i en väl mjölad jäskorg eller i ett durkslag med en ordentligt mjölad bakduk.
  • Täck degen med en bakduk eller en uppklippt plastpåse (så bevaras fukten) och jäs 1-1 ½ tim.
  • Värm ugnen, med en plåt mitt i ugnen till 250°, gärna 30 min innan jäsningen är klar.
  • Vänd försiktigt ut degen, nu med skarven upp, på en plåt eller stor skärbräda med ett bakplåtspapper precis innan gräddning. Dra över pappret med degen till den varma plåten i ugnen och grädda i 10 min.
  • Sänk värmen till 200° och öppna ugnsluckan för att vädra ut lite. Grädda ytterligare 20-30 min. Innertemperaturen ska vara 96-98° då ditt surdegsbröd är färdigt. Täck ev. brödet på slutet om det blir för mörkt.
Klart!

Mängden mjöl i en deg beror på vilken sorts mjöl du använder så pröva dig fram till ett bra resultat. Det kan behövas mer eller mindre än vad som står i receptet. Använd gärna fullkornsdinkel.

Energi:

2340 kcal

Protein: 86 g
Kolhydrater: 450 g
Fett: 12 g

Ingredienser

Dag 1:
(50 g) surdeg, egen eller köpt
½ dl
(150 g) vatten
1½ dl
(150 g) ekologiskt vetemjöl special
2½ dl
Dag 2:
Vatten (ca. 300 g)
3 dl
(5 g) färsk jäst
1 tsk
(210 g) ekologiskt dinkelmjöl
3½ dl
(300 g) ekologiskt vetemjöl special
5 dl
(21 g) honung
1 msk
(12 g) salt
2 tsk