Croissant

Croissant

60+ min Mellanmål Frukost Efterrätt
Bjud på nybakad croissant när det är dags för lyxfrukost! De här frasiga och goda croissanterna är gjorda på riktigt smör och ofyllda. Om du vill ha croissanter med fyllning kan du enkelt rulla in en matsked chokladkräm eller aprikosmarmelad. Låt smöret vara kylskåpskallt för extra frasighet.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/croissant/

Gör så här

  • Skär smöret i ca 8 skivor och lägg på dem tätt på ett smör- eller bakplåtspapper.
  • Smula jästen i en bunke och rör ut den i mjölken. Tillsätt ägg, salt, socker och mjöl. Arbeta snabbt ihop degen. Låt vila i kylskåp 20 min.
  • Kavla ut på lätt mjölat bakbord till ca 30 x 40 cm. Lägg ut smöret på ena deghalvan, 2–3 cm innanför degkanten. Vik först upp degkanterna över smöret och därefter den fria deghalvan. Nyp samman kanterna.
  • Mjöla bakbordet lätt. Kavla försiktigt ut degen till en avlång rektangel, ca 1 cm tjock. Vik degen i ett treslag, dvs 2 gånger in mot mitten så det bildas tre lager av degen. Täck med plastfolie och ställ kallt ca 30 min. Upprepa proceduren två gånger.
  • Kavla degen på lätt mjölat bakbord till en lång rektangel, ca 20 cm hög, ca 5 mm tjock. Skär ut trekanter med en bas på 10 cm.
  • Börja rulla från den breda sidan. Lägg croissanterna med spetsen nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Pensla tunt med uppvispat ägg blandat med lite vatten. Täck försiktigt med plastfolie och jäs i rumstemperatur 1–1,5 tim beroende på hur varmt det är i rummet.
  • Värm ugnen till 225°.
  • Pensla med ägg en gång till när croissanterna jäst klart. Grädda croissanterna i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna, ca 12 min.
Klart!

Det är lättast att få fina croissanter om du bakar i ett svalt kök. Det är viktigt att degen hinner vila ordentligt mellan varje kavling och vikning. Då drar degen inte ihop sig så mycket när croissanterna bakas ut.

Det går bra att frysa croissanterna innan de jäst. Ta fram de frysta croissanterna och låt tina och jäsa övertäckta i 5–6 tim i rumstemperatur innan de gräddas.

Energi:

306 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 28 g
Fett: 19 g

Ingredienser

Svenskt Smör från Arla®
300 g
Jäst
25 g
2½ dl
Ägg
1
Salt
½ tsk
Strösocker
½ dl
Vetemjöl
7½ dl
Pensling:
Ägg
1
Vatten
2 tsk