Sticky toffee pudding
Nytt

Sticky toffee pudding

Fika Efterrätt
Sticky toffee pudding är en brittisk klassisker när det kommer till desserter. Kakan påminner mycket om en mjuk pepparkaka i både smak och konsistens. Men utmärkande för just en sticky toffee pudding är att den även innehåller hackade dadlar, vilket gör den både söt och kladdig. Dadelpuddingen, som den också kan kallas för, ska serveras täckt med varm toffeesås och självklart en klick lättvispad grädde!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/sticky-toffee-pudding/

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°.
  • Smörj och mjöla en ugnssäker muffinsplåt eller portionsformar.
  • Kärna ur och finhacka dadlarna. Lägg i en bunke och häll över det kokande vattnet. Låt stå i 20 min.
  • Sila bort vätskan och mixa dadlarna och sirapen till en slät kräm.
  • Vispa smör och muscavadosocker poröst. Vispa i ett ägg i taget. Vänd sedan i dadelkrämen och mjölken.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Sikta i de torra ingredienserna försiktigt i smeten utan att överarbeta.
  • Fördela i formar och grädda i ugnen i ca 15 min.
Toffeesås:
  • Koka upp smör, muscovadosocker, sirap och 2 dl grädde i en tjockbottnad kastrull.
  • Låt sjuda på svag värme i ca 5 min till lagom konsistens.
  • Smaka av med flingsalt och låt svalna lite innan servering.
  • Servering: stjälp upp puddingarna i djupa tallrikar. Häll över rikligt med toffeesås och servera med lättvispad grädde.
Klart!

Ingredienser

Vatten, kokande
2 dl
Dadlar, urkärnade
225 g
Ljus sirap
2 msk
80 g
Muscovadosocker
1½ dl
Ägg
2
1 dl
Vetemjöl
3 dl
Vaniljpulver
1 tsk
Bakpulver
1 tsk
Malen kanel
1 tsk
Malen ingefära
1 tsk
Malen kryddnejlika
1 tsk
Salt
½ tsk
Bikarbonat
½ tsk
Toffeesås:
100 g
Ljust muscovadosocker
2 dl
Ljus sirap
1 msk
3 dl
Flingsalt