Stekt strömming

Stekt strömming

3 tim
Huvudrätt
Stekt strömming är en riktig svensk husmanskost. Servera med de klassiska tillbehören potatispuré, rårörda lingon, pressgurka och lite brynt smör - underbart gott helt enkelt!
https://www.arla.se/recept/stekt-stromming/

Gör så här

  • Tvätta strömmingen i kallt vatten och klipp bort ev fenor.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg i en bunke och vispa ner ägg, senap, dragon och salt. Blanda ner strömmingen och ställ kallt minst 1 timme.
Pressgurka:
  • Skala gurkan slarvigt och skär i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda med saltet.
  • Lägg på en liten tallrik och något tungt på tallriken, t ex en mortel. Låt stå 30 min.
  • Häll av lagen som bildats.
  • Rör ihop ättika, socker och vatten. Häll lagen över gurkan.
  • Låt stå ca 30 min.
Potatispurè:
  • Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  • Häll av potatisen och pressa genom en potatispress.
  • Värm mjölk och smör i en kastrull. Blanda potatisen med mjölken. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Lägg ihop strömmingsfilèerna två och två med skinnsidan utåt. Vänd filéerna i ströbröd.
  • Stek strömmingen i smör, 2-3 min per sida.
  • Bryn smöret under ständig omrörning i en kastrull tills det börjar dofta gott.
  • Servera nystekt strömming med brynt smör, potatispuré, rårörda lingon och pressgurka.
Klart!

Ingredienser

Strömming:
Strömmingsfilé
500 g
Ägg
1
Dijonsenap
1 msk
Torkad dragon
1 tsk
Salt
1 tsk
Vitlöksklyfta
1
Gul lök
1
Ströbröd
1½ dl
3 4 msk
Pressgurka:
Gurka
1
Salt
½ tsk
Ättiksprit 12%
2 msk
Strösocker
4 msk
Vatten
1 dl
Potatispuré:
Potatis
900 g
3 dl
1 msk
Salt och svartpeppar
Till servering:
Rårörda lingon
2 dl
50 g