Gravad strömming i örtsås

Gravad strömming i örtsås

Buffé Förrätt
Gravad strömming är en höjdare på sillbordet att bjuda på våra stora mathögtider. Den ljuvliga örtsåsen med citron och vitlök passar mycket väl till strömmingen. Passar lika bra att bjuda på till påsk, midsommar och jul.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/gravad-stromming-i-ortsas/

Gör så här

  • Drag skinnet av strömmingen.
  • Blanda vatten och ättiksprit i en skål. Tillsätt saltet och rör tills det har löst sig.
  • Lägg ner filéerna i lagen. Ställ in i kyl och låt dem ligga där tills köttet blivit vitt och fast, ca 6 tim.
  • Häll bort lagen.
  • Blanda alla ingredienserna till örtsåsen. Varva strömming och sås i en burk eller krus. Ställ in den i kylen för att mogna, ca 1 dygn före servering.
  • Hållbar 1 vecka i kyl.
Klart!

Skinnet kan också dras av strömmingen efter gravningen.

Energi:

233 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 11 g
Kolhydrater: 2 g
Fett: 20 g

Ingredienser

Strömmingsfilé
500 g
Vatten
5 dl
Ättiksprit 12%
1 dl
Salt
1 msk
Örtsås:
3 dl
Majonnäs
1 dl
Vitlöksklyfta, finriven
1
Citron, finrivet skal
1
Hackade färska örter t ex dill, persilja och gräslök
1 dl