Söndagsstek med gräddsås

2 tim 20 min Huvudrätt
Söndagsstek med gräddsås

Bjud på en klassisk söndagsstek med gräddsås nästa gång du har söndagsmiddag. En god rätt som serveras bäst med potatis, saltgurka och svartvinbärsgelé.

Nytt

Ingredienser

Fransyska
800 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
½ tsk
Gula lökar
2
Morötter
2
25 g
Vatten
5 dl
Oxfond
1 msk
Ansjovisfilé, med spad
30 g
Lagerblad
3
Kryddpepparkorn
6

Sås:

2 msk
Vetemjöl
2 msk
1 dl
Svartvinbärsgelé
2 msk
Salt och svartpeppar

Till servering:

Potatis
1½ kg
Saltgurkor
12
Svartvinbärsgelé
2 dl

Gör så här

  • Värm ugnen till 175° eller 150° varmluft.
  • Putsa och torka av köttet. Gnid in köttet med salt och nymalen svartpeppar.
  • Skala lök och morot. Klyfta löken och skär morötterna i grova bitar.
  • Hetta upp smör i en stekgryta. Bryn köttet till fin färg runtom. Tillsätt lök och morot och fräs i stekgrytan ca 5 min.
  • Häll på vatten och fond. Tillsätt ansjovis med spad, lagerblad och kryddpeppar.
  • Sätt på ett lock och tillaga köttet i nedre delen av ugnen ca 55 min, till en innertemperaturen på ca 65°.
  • Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.

Sås:

  • Ta upp steken ur grytan och låt vila övertäck med folie minst 20 min.
  • Smält smör i en kastrull. Pudra över mjölet. Sila ner 4 dl av skyn i kastrullen och vispa såsen slät. Tillsätt vispgrädde och gelé. Sjud ca 5 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Skär söndagssteken i tunna skivor tvärs över fibrerna. Servera med gräddsås, kokt potatis, saltgurka och svartvinbärsgelé.
Lägg till recept till tillagad

Köttet kan smaksättas med t ex krossade enbär, timjan eller andra torkade eller färska örter.

Näringsvärden, per port

Energi:

613 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 7,4 g
Protein: 22,9 % 34,5 g
Fett: 29 % 20,1 g
Kolhydrater: 48,1 % 72,5 g
https://www.arla.se/recept/sondagsstek-med-graddsas/