Solroskaka med äpple

1 tim 30 min
Arbetstid: 30 min
Frysbar
Solroskaka med äpple

Knapriga solrosfrön och kvarg med smak av vanilj i smeten ger sockerkakan med äpple ett saftigt lyft.

Ingredienser

200 g
Strösocker
2 dl
Ägg
3
250 g
Vetemjöl
4½ dl
Bakpulver
1 tsk
Solroskärnor
1½ dl
Äpple
1

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Vispa smör och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt kvarg.
  • Blanda mjöl, bakpulver och 1 dl solrosfrön. Rör ner det i smeten.
  • Smörj och bröa en sockerkaksform, 1 ½ liter. Fördela smeten i formen.
  • Kärna ur äpplet och skär i tunna klyftor. Tryck ner dem till hälften i smeten. Strö över resterande solrosfrön.
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
  • Låt svalna i formen innan den stjälps upp.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per bit

Energi:

421 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 2,1 g
Protein: 7,4 % 7,7 g
Fett: 51,4 % 24,5 g
Kolhydrater: 41,2 % 42,7 g
https://www.arla.se/recept/solroskaka-med-apple/