Sockerkaka på brynt smör, varma blåbär och punschgrädde
  • Arla
  • Recept & mat
  • Sockerkaka på brynt smör, varma blåbär och punschgrädde

Sockerkaka på brynt smör, varma blåbär och punschgrädde

60+ min Efterrätt
Den här sockerkakan har en varm, nötig ton av brynt smör. Jättegod till bär och lättvispad grädde med punsch. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.
Filip Fastén
Filip Fastén Årets kock 2014
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/sockerkaka-pa-brynt-smor-varma-blabar-och-punchgradde/

Gör så här

Sockerkaka:
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Smörj och bröa en avlång form, ca 1½ liter.
  • Bryn smöret och ta undan ½ dl. Tillsätt mjölken till det brynta smöret.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med smörblandningen.
  • Häll smeten i formen, grädda i mitten av ugnen ca 35 min.
  • Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna med formen över.
Servering:
  • Koka upp hälften av blåbären med socker, låt svala och blanda ner resterande blåbär.
  • Vispa grädde och punsch luftigt.
  • Skär 4 skivor av kakan och fördela resten av det brynta smöret över skivorna.
  • Servera med blåbär och punschgrädden.
Klart!
Energi:

420 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 30 g
Fett: 31 g
Video
Brynt smör – så gör du

Gör ett perfekt brynt smör tillsammans med stjärnkocken Andreas Hedlund. Ett gott brynt smör har en karamelliserad och nötig smak som förhöjer nästan all mat och smakar magiskt ihop med allt från torsk, till glass och sockerkaka.

Ingredienser

150 g
1 dl
Ägg
2
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
3 dl
Vaniljsocker
2 tsk
Bakpulver
1½ tsk
Blåbär
3 dl
Strösocker
1 dl
2 dl
Punsch
3 msk