Sockerfri blåbärsmarmelad med chia

1 tim Frukost Tillbehör
Sockerfri blåbärsmarmelad med chia

En frisk och bärig blåbärsmarmelad helt utan tillsatt socker, perfekt till frukostmackan, yoghurt eller som fyllning i bakverk. Chiafrön gör marmeladen naturligt tjock och ger en härlig textur. Använd svenska blåbär i marmeladen. De vilda blåbären är mörkblå rakt igenom och innehåller flera gånger mer antioxidanter än de odlade. Resultatet blir en rikare färg, friskare smak och ett mer naturligt val.

Nytt

Ingredienser

Svenska blåbär, frysta eller färska
500 g
Vaniljpulver
2 krm
Kardemummakärnor, nymortlade
2 krm
Chiafrön
3 msk

Gör så här

  • Lägg blåbären i en kastrull och värm på medelvärme i ca 5 min tills de mjuknar. Rör om ibland.
  • Mixa med stavmixer för slät marmelad, eller lämna några bär hela.
  • Rör ner vanilj, kardemumma och chiafrön. Låt stå 10–15 min så att marmeladen tjocknar.
  • Häll upp i rena glasburkar och förvara i kylskåp. Marmeladen håller 1–2 veckor.
  • Frys gärna in marmeladen för en längre hållbarhet!
Markera receptet som tillagat

Sterilisera burkarna: Lägg burkarna i en stor kastrull. Fyll kastrullen med vatten så att burkarna täcks helt. Koka upp vattnet och låt burkarna koka 10–15 min. Använd tång eller grytlappar för att försiktigt ta upp burkarna ur vattnet. Låt burkarna rinna av upp och ner på en ren handduk tills de ska fyllas.

Du kan frysa in marmeladen, så håller den längre.

Näringsvärden, per dl

Energi:

75 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per dl
Fiber: - 5,7 g
Protein: 10,8 % 2 g
Fett: 38,9 % 3,3 g
Kolhydrater: 50,3 % 9,3 g
https://www.arla.se/recept/sockerfri-blabarsmarmelad-med-chia/