Socca på pumpa med lagrad ost och svamp

1 tim 30 min Förrätt
Socca på pumpa med lagrad ost och svamp

Socca är en sydfransk pannkaka gjord på kikärtsmjöl. Denna socca är även smaksatt med rostad pumpa för extra mustig smak. Pannkakan toppas med höstens svamp, rostade pumpakärnor, ädelost och aioli. En avancerad, men underbar rätt, skapad av Michael Andersson, Årets kock 2024.

Ingredienser

Pumpapuré:

Butternutpumpa
1
100 g
Hel spiskummin
1 tsk
Finriven färsk ingefära
1 msk
Salt

Socca:

Kikärtsmjöl
1⅕ dl
Vitlöksklyfta
½
Majsstärkelse
½ tsk
Salt
½ tsk
Vatten
½ dl
Olivolja
1 msk

Aioli:

Vitlöksklyfta
1
Citron, finrivet skal och saft
1
Ägg
1
Rapsolja
ca 3 dl

Svamp:

Blandad svamp
250 g
Schalottenlök
1
Rapsolja
2 msk
Färsk persilja
1 kruka

Topping:

Hallands siren ost, eller Svecia
50 g
Rostade pumpakärnor
3 msk
Smörgåskrasse
1 ask
Kallpressad olivolja
2 msk
Ätbara blommor, gärna torkade

Gör så här

Pumpapuré:

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° i varmluft.
  • Skala pumpan med en vass kniv. Skär den i bitar och lägg i en ugnsform. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills den är genombakad.
  • Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.
  • Rosta spiskummin i en torr stekpanna.
  • Lägg pumpan i en mixerbunke. Tillsätt spiskummin, ingefära och brynt smör. Mixa slätt och smaka upp med salt.

Socca:

  • Ta 0.5 dl av pumpaprén och lägg i en bunke. Tillsätt kikärtsmjöl, finriven vitlök, majsstärkelse, salt, vatten och olivolja. Vispa till en slät pannkakssmet.
  • Låt stå och svälla 10–15 min.
  • Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek tunna fina pannkakor.

Aioli:

  • Skala och krossa vitlöken. Lägg i en mixerbunke med citron och ägg. Tillsätt olja i en jämn stråle under ständig mixning tills du har en tjock aioli. Smaka av med salt.

Svamp:

  • Ansa svampen och skär i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  • Stek svampen i lite olja tills den karameliseras. Tilsätt löken och fräs ytterligare någon minut.
  • Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt.

Montering:

  • Lägg den stekta svampen på soccan. Rippla aioli i en fin strimma över hela soccan.
  • Toppa med finriven ost, smörgåskrasse, pumpakärnor och torkade blommor.
Klart!

Frys in den pumpapurén som blir över.

https://www.arla.se/recept/socca-pa-pumpa-med-lagrad-ost-och-svamp/