Snabb cacio e pepe

Snabb cacio e pepe

30 min Huvudrätt
Cacio e pepe betyder ost och peppar på italienska. Det är en riktig smaksensation trots de få ingredienserna.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/snabb-cacio-e-pepe/

Gör så här

Cacio e pepe:
  • Sätt på en kastrull med pastavatten.
  • Finriv osten. Rosta pepparkornen i en het torr stekpanna 1-2 min. Mortla pepparn. Skala och finhacka vitlöken.
  • Lägg ner pastan och koka den al dente i det kokande vattnet.
  • Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt peppar, vitlök och citronsaft. Fräs 1-2 min. Ta ca 2 dl vatten från pastakoket och rör ner i kastrullen i omgångar.
  • Lyft upp pastan och vänd ner den i såsen. Låt allt koka ihop under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten.
  • Smaka av med salt och servera direkt.
Klart!

I den här rätten vill man ha ut så mycket stärkelse som möjligt från pastan i pastavattnet. Koka därför pastan i så lite vatten som möjligt, så det täcker pastan.

Energi:

621 kcal

Protein: 28 g
Kolhydrater: 66 g
Fett: 27 g

Ingredienser

Cacio e pepe:
Parmesanost eller pecorino
150 g
Svartpepparkorn
½ msk
Vitlöksklyfta
1
50 g
Citronsaft
2 msk
Vatten, från pastakoket
2 dl
Salt
Spaghetti
4 port