Jambalaya

Jambalaya

45 min Huvudrätt
En festlig risrätt med rötter i kreol-köket från de amerikanska sydstaterna. Servera gärna med ett nybakat bröd och den svalkande vitlöksyoghurten.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Skär chorizo och kyckling i bitar och stek i smör-&rapsolja tills de fått fin färg.
  • Skala lök och vitlök. Kärna ur paprikorna. Hacka lök, vitlök, paprika och selleri och fräs i en en gryta med smör-&rapsolja ca 1 min.
  • Tillsätt riset och fräs ytterligare 1 min under omrörning.
  • Krydda med paprikapulver, cayennepeppar och tomatpuré. Häll i vin och buljong.
  • Koka upp och låt koka på svag värme ca 15 min, rör om då och då.
  • Tvätta musslorna och släng de musslor som inte stänger sig.
  • Lägg ner musslor, chorizo, kyckling och tomatkross i grytan. Koka tills musslorna öppnat sig, ca 5 min. Tillsätt kräftstjärtar och hackad persilja.
  • Pressa vitlöksklyftorna och rör ihop med yoghurt och majonnäs. Servera den till jambalayan tillsammans med citronklyftor och ett gott bröd.
Klart!
Energi:

610 kcal

Protein: 35 g
Kolhydrater: 52 g
Fett: 29 g

Ingredienser

Chorizo
600 g
Kycklinglårfilé
450 g
Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
2
Gröna paprikor
2
Stjälkselleri
1
Avorioris
5 dl
Rökt paprikapulver
1 tsk
Cayennepeppar
1 tsk
Tomatpuré
2 msk
Vitt vin
1 dl
Hönsbuljong
8 dl
Blåmusslor
½ kg
Krossade tomater
1 burk
Avrunna kräftstjärtar
170 g
Hackad bladpersilja
½ dl
Vitlöksklyftor
2
2 dl
Majonnäs
2 msk
Citron
1
Bröd