Jambalaya

45 min Huvudrätt Lunch Middag
Jambalaya

En festlig risrätt med rötter i kreol-köket från de amerikanska sydstaterna. Servera gärna med ett nybakat bröd och den svalkande vitlöksyoghurten.

Ingredienser

Chorizo
600 g
Kycklinglårfilé
450 g
Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
2
Gröna paprikor
2
Stjälkselleri
1
Avorioris
5 dl
Rökt paprikapulver
1 tsk
Cayennepeppar
1 tsk
Tomatpuré
2 msk
Vitt vin
1 dl
Hönsbuljong
8 dl
Blåmusslor
½ kg
Krossade tomater
1 burk
Avrunna kräftstjärtar
170 g
Hackad bladpersilja
½ dl
Vitlöksklyftor
2
2 dl
Majonnäs
2 msk
Citron
1
Bröd

Gör så här

  • Skär chorizo och kyckling i bitar och stek i smör-&rapsolja tills de fått fin färg.
  • Skala lök och vitlök. Kärna ur paprikorna. Hacka lök, vitlök, paprika och selleri och fräs i en en gryta med smör-&rapsolja ca 1 min.
  • Tillsätt riset och fräs ytterligare 1 min under omrörning.
  • Krydda med paprikapulver, cayennepeppar och tomatpuré. Häll i vin och buljong.
  • Koka upp och låt koka på svag värme ca 15 min, rör om då och då.
  • Tvätta musslorna och släng de musslor som inte stänger sig.
  • Lägg ner musslor, chorizo, kyckling och tomatkross i grytan. Koka tills musslorna öppnat sig, ca 5 min. Tillsätt kräftstjärtar och hackad persilja.
  • Pressa vitlöksklyftorna och rör ihop med yoghurt och majonnäs. Servera den till jambalayan tillsammans med citronklyftor och ett gott bröd.
Lägg till recept till tillagad

Näringsvärden, per port exkl bröd

Energi:

610 kcal

Energifördelning: per port exkl bröd
Protein: 35 g
Fett: 29 g
Kolhydrater: 52 g
https://www.arla.se/recept/jambalaya/