Mauds fiskelycka

Mauds fiskelycka

1 tim Huvudrätt
En ljuvlig fisk- och skaldjurssoppa med smak av saffran och citron. En oslagbar kombination.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Tvätta och borsta musslorna noga. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när du knackar på dem.
  • Skala räkorna och spara skalen. Skär fisken i bitar.
  • Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Skär fänkålen i bitar.
  • Koka upp vinet tillsammans med löken och stjälkarna från dill och persilja i en stor kastrull.
  • Lägg i musslorna och koka under lock ca 3 min. Sila av och spara spadet. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
  • Koka räkskalen i musselspadet 5 min.
  • Sila av räkskalen, spara spadet och blanda det med 2 dl vatten, tomatpuré, saffran, grädde och fänkål i grytan. Låt koka 2 min.
  • Tillsätt smör, citron och fisk och låt sjuda på svag värme 2-3 min. Smaka av med salt.
  • Lägg ner räkor och hackad dill och persilja strax innan servering.
  • Fördela musslorna i 4 tallrikar. Häll på soppan och servera med surdegsbröd.
Klart!

Ingredienser

Musslor
1 kg
Räkor med skal
200 g
Laxfilé
200 g
Torskfilé
200 g
Schalottenlökar
2
Vitlöksklyftor
2
Fänkål, ca 350 g
1
Vitt vin
2 dl
Dillstjälkar
2
Persiljetstjälkar
2
Tomatpuré
1 msk
Saffran à 0,5 g
1 pkt
2½ dl
30 g
Citron
rivet skal och saft av ½
Salt
1 tsk