Sivs nationaldagstårta

Sivs nationaldagstårta

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(65 st)

En uppdaterad och väldigt stilig prinsesstårta! Björnbärsmoussen sätter sin tydliga prägel och skapar en harmonisk och frisk smakupplevelse med sylten.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Ingredienser

Receptet gäller för 12 bitar

Tårtbotten:

Vaniljkräm:

Bärmousse:

  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 5 msk strösocker
  • 150 g björnbär
  • 50 g jordgubbar
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 dl Arla® vispgrädde vispgrädde 40%
  • 3 dl sylt, t ex drottningsylt

Garnering:

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Gör så här

Gör så här

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret, tillsätt vattnet och låt det koka upp. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Rör ner smör och vatten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i 3 bottnar. Vaniljkräm: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Blanda övriga ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i krämen. Smaksätt med vaniljsocker. Låt krämen kallna. Bärmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Vispa ägg och socker riktigt luftigt. Blanda i bär och citronsaft. Smält gelatinbladen i lite vatten i en kastrull och rör ner det i en fin stråle i bärblandningen. Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner. Diska ur bakformen och klä den med plastfolie. Låt plastfolien hänga långt över kanterna. Lägg ner den översta tårtbottnen och stryk på ett tunt lager med sylt. Häll på vaniljkrämen. Stryk sylt på nästa botten. Lägg den med sylten mot vaniljkrämen. Stryk sylt även på ovansidan. Häll på bärmoussen. Stryk sylt på nästa botten och lägg på den med sylten neråt. Vik över plastfolien och tryck till lätt. Låt tårtan stå i kyl till nästa dag. Vispa grädden till ett fast skum. Vänd upp tårtan på ett tårtfat. Bred grädden över hela tårtan. Kavla ? av marsipanen till en rund platta och täck tårtan. Tryck till så det blir som en kupolform på tårtan, jämna till kanterna med en kniv. Färga resten av marsipanen röd och grön. Gör rosor och blad och garnera tårtan.

Tips:

Bör göras dagen innan den serveras. Drottningsylten i bärmoussen kan ersättas med hemkokt sylt med björnbär, hallon och jordgubbar.

Skriv ut

Källa:

Andra goda förslag