Sivs nationaldagstårta

Sivs nationaldagstårta

60+ min Mellanmål
En uppdaterad och väldigt stilig prinsesstårta! Björnbärsmoussen sätter sin tydliga prägel och skapar en harmonisk och frisk smakupplevelse med sylten.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/sivs-nationaldagstarta/

Gör så här

Tårtbotten:
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Smält smöret, tillsätt vattnet och låt det koka upp. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Rör ner smör och vatten.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
  • Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i 3 bottnar.
Vaniljkräm:
  • Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
  • Blanda övriga ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen.
  • Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i krämen. Smaksätt med vaniljsocker. Låt krämen kallna.
Bärmousse:
  • Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
  • Vispa ägg och socker riktigt luftigt. Blanda i bär och citronsaft.
  • Smält gelatinbladen i lite vatten i en kastrull och rör ner det i en fin stråle i bärblandningen.
  • Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner.
Montering och garnering:
  • Diska ur bakformen och klä den med plastfolie. Låt plastfolien hänga långt över kanterna.
  • Lägg ner den översta tårtbottnen och stryk på ett tunt lager med sylt. Häll på vaniljkrämen.
  • Häll på vaniljkrämen. Stryk sylt på nästa botten. Lägg den med sylten mot vaniljkrämen. Stryk sylt även på ovansidan.
  • Stryk sylt på nästa botten och lägg på den med sylten neråt. Vik över plastfolien och tryck till lätt. Låt tårtan stå i kyl till nästa dag.
  • Vänd upp tårtan på ett tårtfat. Vispa grädden till ett fast skum. Bred grädden över hela tårtan.
  • Kavla ut 300 g av marsipanen till en rund platta och täck tårtan. Tryck till så det blir som en kupolform. Jämna till kanterna med en kniv.
  • Färga resten av marsipanen röd och grön. Gör rosor och blad och garnera tårtan.
Klart!

Bör göras dagen innan den serveras. Drottningsylten i bärmoussen kan ersättas med hemkokt sylt med björnbär, hallon och jordgubbar.

Ingredienser

Tårtbotten:
50 g
Vatten
1 dl
Ägg
3
Strösocker
2½ dl
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
1½ tsk
Vaniljsocker
1 tsk
Vaniljkräm:
Gelatinblad
5
Ägg
2
Strösocker
2 msk
Potatismjöl
2 msk
3 dl
3 dl
Vaniljsocker
1 msk
Bärmousse:
Gelatinblad
4
Ägg
2
Strösocker
5 msk
Björnbär
150 g
Jordgubbar
50 g
Pressad citronsaft
2 msk
2 dl
Garnering:
Sylt, t ex drottningsylt
3 dl
3 dl
Marsipan
500 g
Röda hushållsfärg
Gröna hushållsfärg