Shish kebab

30 min Huvudrätt Lunch Middag Snabbmat
Shish kebab

Shish kebab med lammfärs, kryddor från Mellanöstern och friska tillbehör. Servera med ris, tahiniyoghurt och rödkålssallad för en smakrik och balanserad rätt som passar både till vardag och helg.

Ingredienser

Lammfärs
500 g
Malen spiskummin
1 tsk
Malen kanel
1 tsk
Paprikapulver
1 tsk
Mortlad svartpeppar
1 tsk
Salt
½ tsk
Olja, till pensling eller stekning
1 msk

Syrad rödlök:

Rödlökar
2
Bladpersilja
25 g
Citron
1
Salt
2 krm

Rödkålssallad:

Rödkål
250 g
Sumak
1 msk
Salt
½ tsk

Paprika- och valnötsröra:

Grillad paprika i olja
2
Valnötter
1 dl
Vitlöksklyfta
1
Paprikapulver
1 tsk
Chili flakes
1 tsk
Granatäppelsirap
½ msk

Tahiniyoghurt:

2 dl
Ljus tahini
1 msk

Till servering:

Jasminris
3½ dl

Gör så här

Lammspett:

  • Lägg lammfärsen i en bunke. Tillsätt salt, peppar, kanel, paprikapulver och spiskummin. Blanda ordentligt med händerna eller en slev tills färsen blir jämnt kryddad och lite klibbig i konsistensen.
  • Forma färsen till avlånga järpar eller rulla runt grillspett (blötlägg träspett 10–15 min i vatten om du använder sådana). Stek i olja i en stekpanna på medelhög värme 8–10 min, eller grilla tills spetten fått fin färg och är genomstekta.

Syrad rödlök:

  • Skala och skiva rödlöken tunt. Hacka persiljan grovt, både blad och stjälkar.
  • Lägg löken i en skål, pressa över citronsaft och tillsätt salt. Massera med händerna tills löken mjuknar något. Blanda ner persiljan. Smaka av med extra citron om du vill ha mer syra.

Tahiniyoghurt:

  • Rör ihop yoghurt, tahini och salt till en slät sås.

Rödkålssallad:

  • Strimla rödkålen fint. Lägg i en skål och blanda med sumak och salt. Massera kålen med händerna tills den blir glansig och mjuk.

Paprika- och valnötsröra:

  • Mixa samtliga ingredienser till en slät röra.
  • Serveravarma lammfärsspett med jasminris, syrad rödlök, tahiniyoghurt, rödkålssallad och paprika- och valnötsröra:.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

826 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 7,8 g
Protein: 16,5 % 33,6 g
Fett: 48,9 % 45,6 g
Kolhydrater: 34,6 % 70,4 g
https://www.arla.se/recept/shish-kebab/