Savojkåldolmar

Savojkåldolmar

60+ min
Kåldolmar är lite pilligt att göra, men är väl värt mödan! Servera kåldolmarna med klassiska tillbehör såsom rårörda lingon och potatismos.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Plocka försiktigt av ca 16 blad från kålhuvudet med hjälp av en liten kniv. Skär bort den grova mittnerven på bladen och hacka den fint. Förbered en bunke med isvatten.
  • Koka bladen i lättsaltat vatten 4-5min tills de är mjuka. Lägg ner bladen i isvattnet.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i smör tillsammans med kålhacket.
  • Lägg lök, kålhack, mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla 5 min. Arbeta in färs, ris, ägg, salt och peppar.
  • Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.
  • Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
  • Sås: Koka upp grädde och smulad buljongtärning. Koka ihop ca 5 min.
  • Pensling: Smält samman smöret med sirap och soja. Pensla på rullarna med smörblandningen. Häll gräddsåsen runt kåldolmarna och fortsätt grädda ca 15 min.
  • Servera kåldolmar med kokt potatisoch rårörda lingon.
Klart!
Energi:

1080 kcal

Protein: 37 g
Kolhydrater: 93 g
Fett: 60 g

Ingredienser

Stor savoykål, eller 2 små
1
Gul lök
1
1 msk
1 dl
Ströbröd
½ dl
Blandfärs
500 g
Kokt ris, gärna grötris
½ dl
Ägg
1
Salt
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
Sås:
3 dl
Köttbuljong
1 tärning
25 g
Ljus sirap
2 msk
Japansk soja
2 msk
Till servering:
Potatis
900 g
Rårörda lingon
2 dl