Salmorejo - Spansk tomatsoppa med cottage cheese

4 tim Brunch Förrätt
Frysbar
Salmorejo - Spansk tomatsoppa med cottage cheese

Bekanta dig med en kanske inte lika välkänd kompis till den klassiska gazpachon - och du kommer inte ångra dig. Även denna soppa serveras välkyld men är mer mättande. Toppen som lunch en varm sommardag med krämig cottage cheese!

Ingredienser

Ägg
2
Tomater
800 g
Surdegsbaguette à 350 g
1
Grönsaksbuljong
3 dl
Stor vitlöksklyfta
1
Sherryvinäger eller rödvinsvinäger
5 msk
Olivolja
1 dl
Salt
1½ tsk

Topping:

250 g
Rostad mandel
50 g
Bladpersilja
1 knippe
Grön paprika
1
Olivolja

Gör så här

  • Hårdkoka, skala och grovhacka äggen.
  • Koka upp vatten i en stor kastrull. Skär ett kors i skalet på varje tomat och lägg ner dem i vattnet. Låt koka ca 1 min tills skalet börjar släppa. Häll bort kokvattnet och fyll på med kallt vatten. Skala tomaterna och lägg dem i en mixerbunke. Mixa slätt.
  • Blanda ner det mjuka inkråmet från baguetten och grönsaksbuljongen i mixerbunken. Låt stå 5 min. Spara brödkanterna till senare.
  • Tillsätt finriven vitlök, vinäger, olja och salt till soppan. Mixa slätt. Häll över allt utom 2 dl av soppan i en kastrull. Tillsätt äggen till mixerbunken och mixa helt slätt. Rör ner i resterande soppa. Ställ kallt minst 1 tim men gärna över natten.
  • Skär brödkanterna i små bitar och stek i en torr stekpanna några minuter. Hacka mandel och persilja. Tärna paprikan.
  • Toppa soppan med cottage cheese, bröd, mandel, persilja och paprika. Ringla över lite olja.
Klart!

Toppa gärna soppan med serranochips! Värm ugnen till 150 °. Lägg skivor av serranoskinka på ett bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen 10-15 min. Passa noga så att de inte bränns. Låt svalna och bryt i mindre bitar.

Näringsvärden, per portion

Energi:

632 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 22 g
Kolhydrater: 47 g
Fett: 39 g
https://www.arla.se/recept/salmorejo---spansk-tomatsoppa-med-cottage-cheese/