Salmorejo - Spansk tomatsoppa med cottage cheese

Salmorejo - Spansk tomatsoppa med cottage cheese

60+ min Förrätt
Bekanta dig med en kanske inte lika välkänd kompis till den klassiska gazpachon - och du kommer inte ångra dig. Även denna soppa serveras välkyld men är mer mättande. Toppen som lunch en varm sommardag med krämig cottage cheese!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Hårdkoka, skala och grovhacka äggen.
  • Koka upp vatten i en stor kastrull. Skär ett kors i skalet på varje tomat och lägg ner dem i vattnet. Låt koka ca 1 min tills skalet börjar släppa. Häll bort kokvattnet och fyll på med kallt vatten. Skala tomaterna och lägg dem i en mixerbunke. Mixa slätt.
  • Blanda ner det mjuka inkråmet från baguetten och grönsaksbuljongen i mixerbunken. Låt stå 5 min. Spara brödkanterna till senare.
  • Tillsätt finriven vitlök, vinäger, olja och salt till soppan. Mixa slätt. Häll över allt utom 2 dl av soppan i en kastrull. Tillsätt äggen till mixerbunken och mixa helt slätt. Rör ner i resterande soppa. Ställ kallt minst 1 tim men gärna över natten.
  • Skär brödkanterna i små bitar och stek i en torr stekpanna några minuter. Hacka mandel och persilja. Tärna paprikan.
  • Toppa soppan med cottage cheese, bröd, mandel, persilja och paprika. Ringla över lite olja.
Klart!
Tips:

Toppa gärna soppan med serranochips! Värm ugnen till 150 °. Lägg skivor av serranoskinka på ett bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen 10-15 min. Passa noga så att de inte bränns. Låt svalna och bryt i mindre bitar.

Energi:

632 kcal

Protein: 22 g
Kolhydrater: 47 g
Fett: 39 g

Ingredienser

Ägg
2
Tomater
800 g
Surdegsbaguette à 350 g
1
Grönsaksbuljong
3 dl
Stor vitlöksklyfta
1
Sherryvinäger eller rödvinsvinäger
5 msk
Olivolja
1 dl
Salt
1½ tsk
Topping:
250 g
Rostad mandel
50 g
Bladpersilja
1 knippe
Grön paprika
1
Olivolja