Saftig kardemummakaka med jordnötstopping

Saftig kardemummakaka med jordnötstopping

60+ min Efterrätt
Denna saftiga kardemummakaka toppas med vispad syrad grädde, karamelliserad mjölk och salta jordnötter. Karamelliserad mjölk finns att köpa på burk i välsorterade matbutiker.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

Kardemummakaka:
  • Värm ugnen till 175°.
  • Smörj och bröa en sockerkaksform ca 1½ liter.
  • Vispa smör och socker poröst. Blanda ner ett ägg i taget.
  • Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Rör ner det i smeten och häll i den bröade formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.
  • Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Låt svalna helt.
Topping:
  • Vispa syrad grädde, florsocker och vaniljpulver tjockt och luftigt med elvisp. Bred krämen över den avsvalnade kakan. Ringla över den karamelliserade mjölken och strö på jordnötterna.
Klart!
Tips:

Om den karamelliserade mjölken är svår att ringla över, prova att värma den försiktigt i en liten skål.

Energi:

445 kcal

Protein: 8 g
Kolhydrater: 40 g
Fett: 28 g

Ingredienser

Kardemummakaka:
150 g
Strösocker
2 dl
Ägg
3
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
1 tsk
Vaniljsocker
1 tsk
Kardemummakärnor, stötta
1 msk
Topping:
2 dl
Florsocker
½ dl
Vaniljpulver
1 krm
Karamelliserad mjölk eller kolasås
1 dl
Salta jordnötter, hackade
2 dl