Sachertårta

Sachertårta

Efterrätt
Sachertårta, den legendariska chokladkakan som har tagit sig runt i världen. Sachertårtan uppfanns av den unge kocklärlingen Frans Sacher 1832. Under många år har det varit en tvist om var i Wien i Österrike den ursprungliga sachertårtan serveras. Huruvida tvisten är avgjord är okänt, men denna tårta är i alla fall alldeles underbar!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/sachertarta/

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°.
  • Smält smöret i en kastrull, ta från värmen. Hacka chokladen och rör ner i smöret. Rör tills chokladen har smält ut helt.
  • Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Rör ner chokladsmeten i äggvispet. Tillsätt mjöl och salt och rör till en jämn smet.
  • Spänn ett bakplåtspapper över botten i en springform, ca 20 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna.
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30-35 min. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan den stjälps upp och får kallna på galler.
  • Skär kakan i två halvor. Bred ut aprikosmarmeladen mellan bottnarna.
  • Grovhacka chokladen. Lägg den i en skål tillsammans med oljan. Värm över vattenbad.
  • Bred chokladen på och runt om kakan. Ställ kakan kallt till serveringen.
  • Pudra eventuellt lite kakao över sachertårta. Servera med lättvispad grädde.
Klart!
Energi:

436 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 43 g
Fett: 27 g

Ingredienser

200 g
Mörk choklad
200 g
Ägg
3
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
2 dl
Salt
1 krm
Fyllning:
Aprikosmarmelad eller aprikospuré
2 dl
Garnering:
Mörk choklad
200 g
Matolja
1 msk
Till servering:
3 dl
Kakao