Rotfruktssoppa med örtolja

Rotfruktssoppa med örtolja

40 min Huvudrätt
Snälla smaktoner i en värmande vintersoppa. Färskosten gör soppan krämig.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/rotfruktssoppa-med-ortolja/

Gör så här

  • Dela, skölj och strimla purjolöken. Skala potatis och rotfrukter, skär dem i mindre bitar.
  • Fräs purjolök, potatis och rotfrukter i smör-&rapsolja ca 3 min i en stor kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  • Koka ca 10 min under lock tills allt är mjukt. Tillsätt färskosten och mixa slät. Salta och peppra.
  • Mixa örter, olja, vitlök, citron och salt till en slät örtolja. Ringla örtoljan över soppan.
Klart!
Energi:

560 kcal

Protein: 9 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 39 g

Ingredienser

Liten purjolök
1
Potatis
250 g
Morot
200 g
Palsternacka
200 g
Kålrötter
200 g
2 msk
Vatten
1 liter
Grönsaksbuljong
2 tärningar
150 g
Salt
2 krm
Svartpeppar
1 krm
Örtolja:
Hackad bladpersilja
1 dl
Hackad färsk basilika
1 dl
Olivolja
1 dl
Hackad vitlöksklyfta
1
Citron
rivet skal och saft av ½
Salt
1 krm