Rostade tomater i ugn

5 tim
Arbetstid: 15 min
Buffé Tillbehör
Rostade tomater i ugn

Att rosta tomater långsamt i ugnen koncentrerar den solmogna smaken genom att vattnet dunstar bort. Detta är det perfekta sättet att bevara den solmogna tomatsmaken hela vintern. Frys in och använd som bas i alla tomatbaserade såser, t e x pastasås och pizzasås.

Ingredienser

Blandade tomater
1½ kg
Olja
1 msk
Salt
1 tsk
Svartpeppar

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150° eller 135° varmluft.
  • Dela tomaterna och lägg med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Strö över salt och lite peppar.
  • Rosta i mitten av ugnen 5 tim tills tomaterna är rostade.
  • Går utmärkt att äta direkt, frysa in eller konservera i olja.
Markera receptet som tillagat

Konservera tomaterna: lägg kalla tomater i en väl rengjord glasburk och täck med olja, så håller de ca 2 veckor i kylen. Använd till allt möjligt. Gott istället för ketchup i en burgare.

Näringsvärden, per plåt

Energi:

349 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per plåt
Fiber: - 19,5 g
Protein: 14 % 12 g
Fett: 40,6 % 16 g
Kolhydrater: 45,4 % 39 g
https://www.arla.se/recept/rostade-tomater-i-ugn/