Rostad inlagd strömming med rötter och citronvinägrette

Rostad inlagd strömming med rötter och citronvinägrette

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(1 st)

Strömming är en billig och resursklok råvara. Här, först rostad och sedan inlagd, i en överraskande god smakkombination serverad med citrondoftande rotfrukter.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

Ättikslag:

  • 1½ dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • ¾ dl ättiksprit 12%
  • ½ tsk dillfrön
  • ½ tsk hela fänkålsfrön
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 liten gulbeta
  • ½ fänkål
  • 1 liten morot
  • 6 rädisor
  • 1 salladslök
  • färsk dill

Vinägrette:

  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • salt och peppar

Gör så här:

Gör så här:

Koka upp vatten, socker, ättika och kryddor till lagen, låt kallna. Sila bort kryddorna. Sätt ugnen på 225°. Dela strömmingsfiléerna på längden och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över smör-&rapsolja. Salta och peppra. Rosta strömmingen högt upp i ugnen ca 5 min. Lägg strömmingen i den kalla lagen och låt stå i kyl minst 6-8 tim. Skala gulbetan och moroten. Skär eller hyvla fänkål, gulbeta och morot tunt. Skär rädisorna i klyftor och salladslöken i tunna ringar. Rör ihop citronskal, citronsaft och olja, smaka av med salt och peppar. Blanda vinägretten med rotsakerna. Servera strömmingen med rotsaker, en klick gräddfil och ev flarn eller krutonger av mörkt bröd. Garnera med dillvippor.

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

  • Energi: 535 kcal
  • Protein: 18 g
  • Kolhydrater: 14 g
  • Fett: 46 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem