Rostad inlagd strömming med rötter och citronvinägrette

6 tim 40 min Brunch Buffé Förrätt Huvudrätt Middag
Rostad inlagd strömming med rötter och citronvinägrette

Strömming är en billig och resursklok råvara. Här, först rostad och sedan inlagd, i en överraskande god smakkombination serverad med citrondoftande rotfrukter.

Ingredienser

Strömmingsfilé
400 g
3 msk
Salt
½ tsk
Kryddpeppar
2 krm

Ättikslag:

Vatten
1½ dl
Strösocker
2 dl
Ättiksprit 12%
¾ dl
Dillfrön
½ tsk
Fänkålsfrön
½ tsk
Vitpepparkorn
10
Liten gulbeta
1
Fänkål
½
Liten morot
1
Rädisor
6
Salladslök
1
Färsk dill

Vinägrette:

Citron
rivet skal och saft av 1
Kallpressad rapsolja
1 dl
Salt och peppar
Mörkt bröd t ex kavring eller rågbröd
4 skivor
1 dl

Gör så här

  • Koka upp vatten, socker, ättika och kryddor till lagen, låt kallna. Sila bort kryddorna.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Dela strömmingsfiléerna på längden och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över smör-&rapsolja. Salta och peppra.
  • Rosta strömmingen högt upp i ugnen ca 5 min. Lägg strömmingen i den kalla lagen och låt stå i kyl minst 6 tim.
  • Skala gulbetan och moroten. Skär eller hyvla fänkål, gulbeta och morot tunt. Skär rädisorna i klyftor och salladslöken i tunna ringar.
  • Rör ihop citronskal, citronsaft och olja, smaka av med salt och peppar. Blanda vinägretten med rotsakerna.
  • Servera strömmingen med rotsaker, en klick gräddfil och ev flarn eller krutonger av mörkt bröd.
  • Garnera med dillvippor.
Klart!

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

Energi:

535 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 18 g
Kolhydrater: 14 g
Fett: 46 g
https://www.arla.se/recept/rostad-inlagd-stromming-med-rotter-och-citronvinagrette/