Röding med löjrom, blåmusslor och rotfrukter

Huvudrätt Lunch Middag
Röding med löjrom, blåmusslor och rotfrukter

Festlig röding i ugn med ugnsbakade rotfrukter, toppat med blåmusslor som kokat i crème fraiche och löjrom. Välj gärna ekologiska råvaror som ger mycket smak, då behövs knappt några kryddor.

Ingredienser

Skinn- och benfria rödingfiléer
4
Kalix löjrom
4 msk
Olivolja
1 msk
Salt och peppar
1 tsk
Rotselleri
500 g
Gulbetor
200 g
Morot
300 g
Liten purjolök
1
Blomkål
½ huvud
Blad från spetskål
200 g
Citron
rivet skal och saft av ½
Schalottenlök finhackad
1
Hackad färsk dill
1 dl
Salt och peppar
1 tsk
Blåmusslor
1 kg
Schalottenlökar
2
Vitlöksklyftor finhackade
2
Färsk timjan
5 kvistar
50 g
1 dl
Salt och peppar
1 tsk

Gör så här

  • Rotfrukter: Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Skala alla rotfrukter. Lägg sellerin på en plåt och baka i mitten av ugnen ca 1 tim. Lägg gulbetor, morötter och purjolök på plåten. Fortsätt baka ytterligare 30–45 min. Dela blomkålen i klyftor. Ångkoka dem och kålbladen 2–3 min. Blanda med citron, schalottenlök och dill. Musslor: Tvätta musslorna, släng de som är trasiga eller inte stänger sig när du knackar på dem. Fräs lök, vitlök och timjan i smör i en stor kastrull. Tillsätt musslorna och koka under lock ca 5 min. Ta upp musslorna och släng de som inte öppnat sig. Vispa i smör och crème fraiche och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Röding: Sätt ugnen på 100° eller 90° varmluft. Lägg filéerna i en smord ugnssäker form. Salta, peppra och baka fisken i mitten av ugnen till 50° innertemperatur 10–15 min. Lägg rotfrukter, kål, röding och musslor på en tallrik. Häll över den varma musselskyn och toppa med en klick löjrom.
Lägg till recept till tillagad

Näringsvärden, per per port

Energi:

630 kcal

Energifördelning: per per port
Protein: 43 g
Fett: 37 g
Kolhydrater: 27 g
https://www.arla.se/recept/roding-med-lojrom-blamusslor-och-rotfrukter/