Fänkålsbakad röding med råraka samt äpple- och pepparrotssmetana
  • Arla
  • Recept & mat
  • Fänkålsbakad röding med råraka samt äpple- och pepparrotssmetana

Fänkålsbakad röding med råraka samt äpple- och pepparrotssmetana

60+ min Huvudrätt
Flera populära klassiker samsas i den här förrätten. Råraka frasigt stekt i smör med rimmad röding, forellrom och en syrlig klick med äpple och pepparrot. Torsten Kjörling, Årets Kock 1984 har skapat rätten.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

Rödingfilé:
  • Ta bort skinn och ben från fisken.
  • Skär bort den tunnaste delen från filéerna så att de blir jämntjocka.
  • Strö på salt- och sockerblandningen, fänkål och peppar. Låt rimma ca 1 tim.
  • Sätt ugnen på 100°.
  • Lägg ihop filerna mot varandra med buksidan på ena filén mot ryggsidan på andra filén samt huvudändan mot stjärtändan.
  • Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen ca 30 min tills fisken har en innertemperatur på 45-50°. Låt fisken kallna.
Äpple- och pepparrotssmetana:
  • Skala och finstrimla äpplet. Vispa smetanan till fast konsistens.
  • Blanda alla ingredienser och smaka av med salt. Ställ kallt.
Råraka:
  • Skala och grovriv potatisen.
  • Smält smöret i en stekpanna och stek 4 rårakor, platta till dem med en stekspade.
  • Stek dem gyllenbruna och frasiga. Salta och peppra.
Vid servering:
  • Skär fisken i 4 bitar. Lägg en bit fisk på varje råraka.
  • Toppa med forellrom, sallad och servera äppel- och pepparrotssmetanan vid sidan om.
Klart!
Energi:

455 kcal

Protein: 32 g
Kolhydrater: 12 g
Fett: 31 g

Ingredienser

Rödingfilé:
Rödingfiléer
2
Strösocker
1¼ msk
Salt
1¼ msk
Stött hela fänkålsfrön
1 krm
Krossad vitpeppar
1 krm
Äpple- och pepparrotssmetena:
Grönt äpple
½
1 dl
Riven pepparrot
1 msk
Salt
1 krm
Råraka:
Fast potatis
200 g
2 msk
Salt
1 krm
Vitpeppar
1 krm
Till servering:
Forellrom
50 g
Blandad grönsallad
40 g