Rödbetsgravad lax med vispad citronkräm

Rödbetsgravad lax med vispad citronkräm

45 min Huvudrätt
Egengravad lax blir alltid godast, här får den fin färg av rödbetor. Njut laxen med krispig sallad och len citronvisp. Vill du servera rätten som en förrätt räcker den till 8 personer.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

Laxen:
  • Lägg laxen i en form.
  • Blanda samman socker, salt och peppar. Vänd laxen i blandningen.
  • Skala rödbetan, skölj den noga och riv den.
  • Strö riven rödbeta på laxens båda sidor. Täck laxen med plastfolie och låt stå i kyl 2 dygn. Vänd laxen en gång under tiden.
Servering:
  • Skala betorna. Skölj eller skala kålrabbin. Skiva dem tunt, gärna på mandolin. Lägg allt i en skål.
  • Rör ihop olja, citronsaft, honung, salt och peppar. Vänd runt med grönsakerna. Strö över plockad dill.
  • Vispa crème fraiche med elvisp till fast konsistens. Rör ner citronskal och saft. Smaka av med salt och peppar.
  • Skiva laxen tunt och servera med salladen och citronkrämen. Garnera ev med citronklyftor och dill.
Klart!
Energi:

530 kcal

Protein: 27 g
Kolhydrater: 18 g
Fett: 39 g

Ingredienser

Laxfilé, gärna Salmalax
500 g
Rårörsocker
2 msk
Salt
1 msk
Svartpeppar
2 krm
Liten rödbeta
1
Sallad:
Gulbeta
1
Polkabeta
1
Kålrabbi
1
Olivolja
2 msk
Citron
pressad saft av ½
Flytande honung
1 tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar
½ krm
Färsk dill
½ kruka
Citronkräm:
2 dl
Citron
rivet skal och pressad saft av ½
Salt och svartpeppar