Rice Krispies-tårta

Rice Krispies-tårta

60+ min Efterrätt
Rice Krispies-tårta är en underbart god marängtårta med rice krispies - både seg, söt, syrlig och krispig. Passar perfekt till festen, kalaset eller som lyxig efterrätt. Fyll Rice Krispies-tårtan med citronkräm mellan bottnarna och toppa med vispad grädde och frisk passionsfrukt.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/rice-krispies-tarta/

Gör så här

  • Värm ugnen till 125°. Rita två cirklar, ca 20 cm i diameter på en bakplåtspapper.
  • Vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast och glansig maräng. Vänd försiktigt ner rice krispies. Bred ut marängen i cirklarna på bakplåtspappret.
  • Grädda mitt i ugnen i 60–75 min tills de är torra och släpper från pappret. Låt svalna.
Citronkräm:
  • Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Rör ihop äggulorna med 1 msk av sockret i en skål.
  • Blanda resterande socker, finrivet citronskal från 1 citron och 1 dl pressad saft i en kastrull. Låt det koka upp.
  • Häll citronlagen över äggulorna under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud på svag värme under vispning tills det tjocknat. Häll över krämen i en bunke.
  • Ta upp gelatinbladet från vattnet och smält ner i krämen. Tillsätt smöret i klickar och vispa tills det smält ut helt. Täck med plastfolie direkt mot krämens yta och ställ i kyl att kallna 2–3 tim.
Topping:
  • Rör lite i citronkrämen innan den bres på en av tårtbottnarna. Lägg på den andra. Vispa grädden och klicka den över tårtan.
  • Toppa Rice-krispies tårtan med passionsfrukt och mynta.
Klart!

Citronkrämen sjuds under vispning i en tjockbottnad kastrull till 82–84°, då är den tillräckligt tjock. Men var försiktig så den inte koagulerar.

Energi:

510 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 58 g
Fett: 28 g

Ingredienser

Botten:
Äggvitor
4
Strösocker
3 dl
Rice krispies
3 dl
Citronkräm:
Gelatinblad
1
Äggulor
4
Strösocker
1½ dl
Citroner, finrivet skal av 1 och 1 dl saft
2
100 g
Topping:
3 dl
Passionsfrukter
2
Myntablad