Rice Krispies-tårta

Rice Krispies-tårta

60+ min Efterrätt
Rice Krispies-tårta är en underbart god marängtårta med rice krispies - både seg, söt, syrlig och krispig. Passar perfekt till festen, kalaset eller som lyxig efterrätt. Fyll Rice Krispies-tårtan med citronkräm mellan bottnarna och toppa med vispad grädde och frisk passionsfrukt.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Värm ugnen till 125°. Rita två cirklar, ca 20 cm i diameter på en bakplåtspapper.
  • Vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast och glansig maräng. Vänd försiktigt ner rice krispies. Bred ut marängen i cirklarna på bakplåtspappret.
  • Grädda mitt i ugnen i 60–75 min tills de är torra och släpper från pappret. Låt svalna.
Citronkräm:
  • Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Rör ihop äggulorna med 1 msk av sockret i en skål.
  • Blanda resterande socker, finrivet citronskal från 1 citron och 1 dl pressad saft i en kastrull. Låt det koka upp.
  • Häll citronlagen över äggulorna under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud på svag värme under vispning tills det tjocknat. Häll över krämen i en bunke.
  • Ta upp gelatinbladet från vattnet och smält ner i krämen. Tillsätt smöret i klickar och vispa tills det smält ut helt. Täck med plastfolie direkt mot krämens yta och ställ i kyl att kallna 2–3 tim.
Topping:
  • Rör lite i citronkrämen innan den bres på en av tårtbottnarna. Lägg på den andra. Vispa grädden och klicka den över tårtan.
  • Toppa Rice-krispies tårtan med passionsfrukt och mynta.
Klart!
Tips:

Citronkrämen sjuds under vispning i en tjockbottnad kastrull till 82–84°, då är den tillräckligt tjock. Men var försiktig så den inte koagulerar.

Energi:

510 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 58 g
Fett: 28 g

Ingredienser

Botten:
Äggvitor
4
Strösocker
3 dl
Rice krispies
3 dl
Citronkräm:
Gelatinblad
1
Äggulor
4
Strösocker
1½ dl
Citroner, finrivet skal av 1 och 1 dl saft
2
100 g
Topping:
3 dl
Passionsfrukter
2
Myntablad