Qatayef

2 tim Dessert Efterrätt Fika
Qatayef

Qatayef är en pannkaksliknande efterrätt från Mellanöstern, här fyller vi dem med kräm och pistagenötter och ringlar söt sirap över innan servering.

Ingredienser

Qatayef

Vetemjöl
3 dl
Torrjäst
½ tsk
Bikarbonat
½ tsk
Vaniljsocker
1 tsk
Strösocker
1 msk
Ljummet vatten
4 dl

Sirap:

Strösocker
3 dl
Vatten
1½ dl
Citronsaft
1 cl
Rosenvatten
1 msk

Fyllning:

Puck® Creamy, 170 g
1 burk
2½ dl
Majsstärkelse
¾ dl
Rosenvatten
1 msk
Hackade pistagenötter
1 dl

Gör så här

Qatayef:

  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt 3 dl vatten och vispa smeten klumpfri. Vispa ner resten av vattnet. Låt stå i smeten stå i rumstemperatur 10 min och sedan 1 tim i kyl.
  • Gör under tiden sirapen och fyllningen.

Sirap:

  • Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme ca 7 min. Rör om då och då.
  • Ta från värmen och rör ner rosenvatten. Låt kallna i rumstemperatur.

Fyllning:

  • Rör ihop puck creamy, mjölk och majsmjöl i en kastrull. Koka upp och koka på medelvärme under omrörning tills det tjocknar, 5-8 min.
  • Smaksätt med rosenvattnet och låt kallna.

Stekning och montering:

  • Rör om smeten. Hetta upp en stekpanna och klicka ner ca ½ dl smet i pannan. Stek ca 15 sek på en sida. Plätten är klar när den är torr på ovansida
  • Fortsätt steka en plätt i taget. Lägg över på bakplåtspapper och låt svalna, gärna övertäckta så de hålls mjuka.
  • Lägg ca 1 tsk av fyllningen på varje plätt. Stäng igen dem. Doppa dem i nötter och ringla över sirap.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

455 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 6 g
Kolhydrater: 78 g
Fett: 12 g
https://www.arla.se/recept/qatayef/